Με μία σειρά ενεργειών τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα βήμα πιο κοντά στη Δύση.
Από την συνάντηση με τον Ζελένσκι και την επιστροφή στην Ουκρανία των πέντε στρατιωτικών που ηγήθηκαν στην υπεράσπιση της Μαριούπολης μέχρι το χθεσινό «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε δείγματα επαναπροσέγγισης με την δυτική συμμαχία. Με τα ανάλογα ανταλλάγματα, βεβαίως. Το ανατολίτικο παζάρι και οι εκβιασμοί κυριάρχησαν μέχρι να βγει λευκός καπνός από το Βίλνιους.
Το ερώτημα, ένα 24ωρο πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κατά πόσον αυτό επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ισορροπία ισχύος στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, στο οποίο κυριαρχούσε το τελευταίο διάστημα η Αθήνα. «Μία Τουρκία που κοιτά προς την Δύση είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων» εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Η αναθέρμανση της ευρω-τουρκικών σχέσεων, κάτι που έδειξε να επιθυμεί ο κ. Ερντογάν κατά τις χθεσινές επαφές του στη Λιθουανία, γνωρίζει πολύ καλά ότι περνά από την Ελλάδα, αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο ενισχύει τις προοπτικές εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη για μια νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά
Την Τετάρτη Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα καθίσουν ο ένας απέναντι στον άλλον με στόχο μία νέα αρχή. Πρόκειται για την πέμπτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και η προσδοκία είναι να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση των σχέσεων, έχοντας ως βάση τη θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή. Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών, σύμφωνα με συνεργάτες του. Στην συνάντηση αναμένεται να επαναλάβει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ Κι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι οι δύο χώρες «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου». Το ευκταίο για την ελληνική πλευρά είναι να ξεκινήσουν σύντομα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι διερευνητικές επαφές που έχουν παγώσει από το 2022.
Ποιοι θα παραστούν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Χθες κλείδωσε και η σύνθεση των αποστολών που θα παραστούν στη συζήτηση των δύο ηγετών. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργό Άννα-Μαρία Μπούρα. Απέναντι τους θα κάτσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος του Ερντογάν Τσαγατάι Κιλίτς. Θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν και Σολτς
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ – μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας – θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Είναι οι πρώτες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, ενώ κυβερνητικές πηγές τις χαρακτηρίζουν «ευκαιρία για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας».