Βουλή-Live: Συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, εξέφρασε τη βούλησή του για επέκταση των καφέ κάδων και για μαζική εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω», ενώ για να μειωθούν – όπως είπε- τα δημοτικά τέλη και να αποκτήσουμε πιο καθαρές πόλεις, προωθείται η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και επεκτείνεται μαζικά το δίκτυο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.

Επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, νέο απλοποιημένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ και αναβάθμιση των ΚΕΠ, είναι μερικές από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τις προσδιόρισε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών, αφού ανέφερε ότι «οι αλλαγές στο κράτος είναι το μέσο για να υπηρετηθούν οι πολίτες, τόνισε ότι «στόχος μας είναι μια αποτελεσματική και σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση σε ένα φιλικό για τον πολίτη, κράτος».

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα πρώτα από τα 650 νέα λεωφορεία μηδενικών ρύπων,ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Αναφερόμενος στα εμβληματικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι ο πρώτος μετροπόντικας για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, έχει διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα, ενώ ο δεύτερος μετροπόντικας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε ως μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, την εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Μέσο κομίστρου θα αποτελεί η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, ο οποίος μίλησε για εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης για το μείζον θέμα του σιδηρόδρομου.

Την αναβάθμιση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αυτοματοποιημένων σταθμών προς αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου εθνικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΜΥ.

Η συζητηση συνεχίζεται. Παρακολουθήστε τις εργασίες σε απευθείας μετάδοση

 

Βουλήπρογραμματικές δηλώσεις