Αποφασισμένη να «κλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα, ει δυνατόν στις αρχές Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που έφεραν τον ΟΔΔΗΧ να ετοιμάζει κίνηση- ματ, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg προανήγγειλε την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του χρόνου, με «όχημα» τα 34 δισ ευρώ των σημερινών ταμειακών διαθεσίμων, θα πληρωθούν περί τα 5,3 δισ ευρώ, από τα 44,830 δισ ευρώ από τα υπόλοιπα αυτών των δανείων, με την τελευταία δόση να έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του 2041.
«Είμαστε εδώ για να πληρώσουμε το Χρέος μας» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές της και τις αγορές, επιχειρώντας να καταστήσει τυπική διαδικασία τις αξιολογήσεις του φθινοπώρου, κοινώς να «κλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα.
Επενδυτική βαθμίδα: Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με τον DBRS
Το πρώτο crash test είναι με τον καναδικό DBRS, που θα πρέπει ουσιαστικά να κάνει διπλή αναβάθμιση:
- να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
- να αναβαθμίσει το αξιόχρεο.
«Έχει γίνει και στο παρελθόν με την περίπτωση της Πορτογαλίας» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι το «καθαρό» αποτέλεσμα των εκλογών- δηλαδή η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας- σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, φέρνουν ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.
Μητσοτάκης: Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα, είναι δέσμευση προς τους επενδυτές
«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε μια ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα και θα μείνει για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τις οποίες είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας, ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην ευρωζώνη.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, επίσης, να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους.
Μητσοτάκης: Θα συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις
«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».
Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματευόταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αναφέρει το Bloomberg.
Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής, σημειώνει το πρακτορείο, και συνεχίζει: Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Κ. Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.
«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF (Greek Loan Facility) που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.
Το Greek Loan facility αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.