Τι οδήγησε στη ρήξη Καστανίδη-Ανδρουλάκη - Η έδρα στη Θεσσαλονίκη και η «νέα γενιά» στο Ηράκλειο

Σε ρήξη φαίνεται ότι οδηγείται η σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη με το Χάρη Καστανίδη, ο οποίος αντέδρασε οργισμένα για την απόφαση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός βουλής τον πρώην υπουργό.

Ο κ. Καστανίδης που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 κατηγορεί ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη ότι επέλεξε τον αποκλεισμό του από τη βουλή και ότι επιχείρησε να «κρύψει» την επιλογή του αυτή επικαλούμενος την απόφαση ευρύτερης ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη το κριτήριο ήταν άλλο και είχε ενδεχομένως σχέση με «διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων».

Το σκεπτικό του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- αφορά στην ανάλυση του παζλ και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες (Ηράκλειο, Νότια Αθήνα και Α’ Θεσσαλονίκης), όπου ήταν υποψήφιος βουλευτής. Στο Ηράκλειο, όπως και σε άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (σε Λασίθι και Ρέθυμνο) το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τη Νότια Αθήνα παρέμεινε σε μονοψήφια ποσοστά, τέταρτο κόμμα, πίσω από το ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 35.699 ψήφους (3.000 λιγότερες από τον πρώτο γύρο βέβαια), κατέγραψε ισχυρό διψήφιο ποσοστό (23,01%) και εξέλεξε δύο βουλευτές από τη νεότερη γενιά, την Ελένη Βατσινά και τον Φραγκίσκο Παρασύρη. Για το Νίκο Ανδρουλάκη το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί την αναγέννηση του κόμματος και αποτελεί πρότυπο για τη μάχη που πρέπει να δοθεί εφεξής από το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό το κριτήριο και με δεδομένο ότι στο Νότιο Τομέα της Αθήνας εκλέχτηκε στέλεχος επίσης από τη νέα γενιά- ο Παύλος Χρηστίδης- ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Οι καλά γνωρίζοντες εξηγούν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου διαπιστώσει αδυναμίες στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και της μάχης στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι αναμένονται ανακατατάξεις και «ανατροπές» στο «πράσινο παζλ» της περιοχής, οι οποίες θα αρχίσουν από την άμεση και πλήρη στελέχωση του γραφείου του Προέδρου και βουλευτή πλέον Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη αποφεύγοντας επί του παρόντος να απαντήσουν στη δήλωση του Χ. Καστανίδη τονίζουν ότι η παρουσία το αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην συμπρωτεύουσα θα είναι συχνή, οι δράσεις έντονες και «διαρκείς» καθώς δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Κεντρική Μακεδονία γενικότερα. Έμφαση δίνει και στην προοπτική ανάπτυξης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου πρώτευσε σε ψήφους ο στενός συνεργάτης του, Θανάσης Γλαβίνας (εκλέχτηκε τον Μάη αλλά έχασε την έδρα λόγω εκλογικού νόμου στο δεύτερο γύρο). Ο κ. Γλαβίνας είναι πολύ πιθανό να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου (στη θέση του Δ. Μάντζου) και ταυτόχρονα την ευθύνη για την ενίσχυση της «εικόνας» του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και τα προάστια.

Η ανακοίνωση πάντως που προκάλεσε την οργή του επί πολλά χρόνια βουλευτή και ιστορικού στελέχους, Χάρη Καστανίδη φαίνεται ότι δεν στόχευε στην δημιουργία αναταράξεων- έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται βαθιές αλλαγές και στα πρόσωπα της πρώτης γραμμής, όπως και στα ψηφοδέλτια για τις επόμενες αναμετρήσεις. «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης. Ευχαριστεί τον κ. Χάρη Καστανίδη, τους υποψηφίους της εν λόγω περιφέρειας καθώς και τα στελέχη και τους υποψηφίους της παράταξης σε όλη τη χώρα για τον αγώνα που έδωσαν και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι θα προταθεί εκ νέου για αντιπρόεδρος της βουλής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και για Γραμματέας του Προεδρείου ο μικρότερος σε ηλικία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η οργισμένη δήλωση Καστανίδη

Με τη δήλωσή του ο κ. Καστανίδης αναγνωρίζει ότι είναι αποκλειστικό δικαίωμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ η επιλογή της έδρας αλλά υπογραμμίζει ότι η άσκησή του πρέπει να υπηρετεί, κανόνες, αξίες και αρχές. Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Δεν θα μετέχω στη νέα σύνθεση της Βουλής, όχι γιατί το αποφάσισαν οι πολίτες οι οποίοι με εξέλεξαν και πάλι πρώτο, αλλά γιατί το αποφάσισε ο κ. Ανδρουλάκης, κρατώντας την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί αποκλειστικό του δικαίωμα, δικαίωμα που ανήκει σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Ωστόσο, και η άσκηση αρχηγικού δικαιώματος πρέπει να υπηρετεί κανόνες, αξίες και αρχές.

Αν η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη στηριζόταν στην επιθυμία του να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε μιαν έντιμη επιλογή απέναντι σε εκλεγμένο βουλευτή του κόμματός του, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή: να με καλέσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου και να μου ζητήσει να μην συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια, εφόσον η πρόθεσή του ήταν η ανανέωση. Δεν έπραξε αυτό. Επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ.

Την ανανέωση είτε επιλέγεις να την επιβάλεις ως αρχηγός έγκαιρα με απόφασή σου είτε, αλλιώς, σέβεσαι και τιμάς την επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων. Για τους παραπάνω λόγους, υποθέτω ότι το κριτήριο του κ. Ανδρουλάκη ήταν άλλο και όχι η ανανέωση.

Προφανώς, θεώρησε ότι είμαι πολύ λιγότερο επαρκής και κατάλληλος μορφωτικά, πολιτικά και κατά την εμπειρία, συγκριτικά με άλλους εκλεκτούς του. Άποψη την οποία φαίνεται ότι είχε και όταν ζητούσε εναγωνίως να αναλάβω την ευθύνη για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων στη Βουλή, χωρίς τότε να σκέφτεται ότι πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους.

Οι διαβεβαιώσεις του ιδίου και των συνεργατών του προς πολίτες, δημοσιογράφους και νυν βουλευτές ότι «η έδρα θα επιστραφεί στον Καστανίδη» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προσβάλλει όλους τους Θεσσαλονικείς, που μένουν χωρίς εκπροσώπηση από τον άνθρωπο στον οποίο έδωσαν τη σχετική εντολή. Δεν μου απομένει, παρά να εκφράσω την παντοτινή ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στον Ελληνικό Λαό. Στους μόνους που οφείλω. Τους διαβεβαιώνω ότι στους αγώνες που έρχονται για μια καλύτερη Ελλάδα, για τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, για μια νικηφόρα παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα είμαι παρών».

ΑνδρουλάκηςΕΛΛΑΔΑΚαστανίδηςΠΑΣΟΚπολιτική