Με βαριές απώλειες μπαίνει στη νέα Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μετά την καθίζηση των ποσοστών του που κατεγράφησαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, του Μαΐου και την περαιτέρω πτώση στις χθεσινές εκλογές, εκλέγει μόλις 48 βουλευτές.
Πρωτοκλασάτα στελέχη του, βουλευτές επί χρόνια και πρώην υπουργοί έμειναν εκτός Βουλής, και με 48 βουλευτές πλέον θα αντιμετωπίσει προβλήματα και στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Τι ισχύει για πρόταση δυσπιστίας και σύσταση εξεταστικής
Κι αυτό γιατί το ότι εξέλεξε μόλις 48 βουλευτές αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα άσκησης κορυφαίων κοινοβουλευτικών προνομίων που παρέχονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αυτοτελώς το 1/6 του Σώματος για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, όπως απαιτείται στο άρθρο 84 παρ. του ΚτΒ. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον το ένα έκτο των βουλευτών (50) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Επίσης, δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται 60 υπογραφές βουλευτών.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί μόνο να κάνει χρήση του δικαιώματος που δίνει η συνταγματική αναθεώρηση για σύσταση δύο εξεταστικών κάθε 4ετία, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον 10 βουλευτών. Μια τέτοια πρόταση για να συζητηθεί θα πρέπει ωστόσο να υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια ενέργεια θα χρειαστεί τη «βοήθεια» και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.