Από την Καβάλα και τη Δράμα ξεκίνησε η «επιχείρηση Βόρεια Ελλάδα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ διατηρεί τα πρωτεία σε όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, ωστόσο η πίεση που δέχεται από τα δεξιά της έφερε απώλειες στις περισσότερες από αυτές, ακόμα και σε περιπτώσεις που διατηρεί ποσοστά άνω του 40%.
Η Δράμα αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η ΝΔ υποχώρησε από το 43,9% στο 39,4% χάνοντας 4,5 μονάδες, ενώ Ελληνική Λύση και «Νίκη» έλαβαν συνολικά πάνω από 12%.
Κεντροδεξιά συσπείρωση και μπλόκο στις διαρροές προς τα δεξιά
Με ένα μπαράζ περιοδειών σε όλη τη Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει από τη μία να συσπειρώσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και να «μπλοκάρει» τυχόν διαρροές προς τα δεξιά, και από την άλλη να διεμβολίσει το ακροατήριο των «κομμάτων και κομματιδίων» που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.
«Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης όμως μετριέται με αποτελέσματα», είπε σε συγκέντρωση στη Δράμα, ενώ «σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων» απάντησε ότι «η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού».
Στην Πειραιώς έχουν πληροφορηθεί τον ρόλο που έχουν παίξει εκκλησιαστικές οργανώσεις και ορισμένοι ιερείς στο «φούσκωμα» των ποσοστών της «Νίκης» και τις υπόγειες διαδρομές που υπάρχουν με τον επικεφαλής του κόμματος, Δημήτρη Νατσιό. Αν αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, βάζοντας φρένο στην είσοδο στη Βουλή ενός ακροδεξιού κόμματος που επιχειρεί να καπηλευθεί την Ορθοδοξία, δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος.
Τι βλέπουν οι δημοσκόποι για Ελληνική Λύση και «Νίκη»
Η εκτίμηση που κάνουν δημοσκόποι και αναλυτές είναι ότι υπάρχει μια μετακίνηση ψηφοφόρων από και προς την Ελληνική Λύση που μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο και των δύο κομμάτων στη Βουλή, ξεπερνώντας οριακά το 3% που απαιτεί ο εκλογικός νόμος. Το ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής, με την είσοδο και της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πωςτίποτα δεν έχει κριθεί για την επίτευξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας και έχει θέσει στόχο η ΝΔ να ξεπεράσει το 40,7% των εκλογών της 21ης Μαΐου ώστε να διασφαλιστεί ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας.
Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές
Η οικονομία -πιστεύουν στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ- είναι αυτή που θα κρίνει και τις εκλογές του Ιουνίου, και εκεί εστιάζουν την προεκλογική εκστρατεία τους. Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ζητάει από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν ποια πολιτική δύναμη έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει το σχέδιο και την ικανότητα να διατηρήσει τη χώρα στην τροχιά της δυναμικής ανάπτυξης την επόμενη ημέρα, με παράλληλη μείωση των φόρων και ενίσχυση των εισοδημάτων.
«Εμείς ξέρουμε καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται νέες επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα συνεχίσει να μοιράζεται δίκαια σε όλες και σε όλους», σημείωσε χθες από τη Θάσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υιοθέτηση της αποτυχημένης συνταγής υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης.
Τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία ενισχύουν οι αναλύσεις και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέουν τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπογραμμίζουν τις προβλέψεις της JP Morgan ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει τέλος στη στάση αναμονής των οίκων αξιολόγησης και θα οδηγήσει σε τριπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, αλλά και από τη Fitch Ratings στην επόμενή της αξιολόγηση, την 1η Δεκεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.