Υπέρ μιας πολιτικής, περισσότερο, παρά νομικής λύσης για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τάσσεται με συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.
Στη συνέντευξη με τίτλο «Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων», τμήμα της οποίας προδημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται στη συγκρότηση μιας Επιτροπής Ελλήνων και Γερμανών ειδικών για να ασχοληθεί με το θέμα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με την Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει την σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία που ιδρύθηκαν το 2014 επρόκειτο να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και την αποψινή συνάντηση των δύο Υπουργών.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ περιγράφει την Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης». Προσθέτει δε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα – επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από την Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, όμως, σύμφωνα με το Reuters, επαναφέρει το ζήτημα της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων προς την Ευρώπη – όπως είχε κάνει και σε δηλώσεις του από τη Ρίγα – σε περίπτωση που καταρρεύσει η Ελλάδα. «Αυτό που λέω είναι ότι αν μας διαλύσετε, τότε τι θα συμβεί; Αν εκατομμύρια άνθρωποι μετακινηθούν, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.