Η μεγάλη και πολυτάραχη πολιτική σταδιοδρομία του Θεόδωρου Πάγκαλου σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από δύο περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησε ως υπουργός Εξωτερικών.
Η κρίση των Ιμίων που κορυφώθηκε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η υπόθεση Οτσαλάν που οδήγησε στην παραίτηση του.
Πολλοί κατηγόρησαν τον εκλιπόντα για λάθος χειρισμούς, ακόμη και προσωπική ατζέντα στον τρόπο που χειρίστηκε δυο μεγάλες κρίσεις που κανένας συνάδελφος του δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει. Ο ίδιος, έδινε τη δική του ερμηνεία για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, με την οξυδέρκεια και τον γνωστό εκρηκτικό του τρόπο.
Η νύχτα των Ιμίων
Η κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία μια ανάσα από την ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου 1995 και αποκλιμακώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1996 με την παρέμβαση των Αμερικανών, αφού είχαν προηγηθεί διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Σημίτης, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης και υπουργός Εξωτερικών από τις 22 Ιανουαρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον Φεβρουάριο του 2018, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε υποστηρίξει: «Έχω σιωπήσει τόσα χρόνια για λόγους εθνικού συμφέροντος. Θρασύτατα εξυβρίστηκα και συκοφαντήθηκα διαρκώς από πάσης φύσεως πολιτικούς αντιπάλους» προσθέτοντας ότι «καμία απόφαση από όσες πήρα και εφάρμοσα δεν ήταν προσωπική μου επιλογή».
Σε άλλες συνεντεύξεις του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος άφηνε αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη, του Γεράσιμου Αρσένη και του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Λυμπέρη αλλά και του δημάρχου Καλύμνου, υποστηρίζοντας ότι «με φανφαρονισμούς δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι συνηγόρησε υπέρ της αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας από τη μεγάλη Ίμια, στο πλαίσιο της προφορικής συμφωνίας αποκλιμάκωσης με τον Αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ όπως αποκάλυψε αργότερα ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Λυμπέρης, όταν ρωτήθηκε τι θα πουν στον ελληνικό λαό, εκείνος φέρεται να απάντησε: «θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας».
Η υπόθεση Οτζαλάν
Ήταν η υπόθεση που το 1999 οδήγησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο να υποβάλλει την παραίτηση του από υπουργός Εξωτερικών. Ο Κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε καταφύγει στην Ελλάδα ενώ αναζητούνταν από πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ. Με έγκριση του Θεόδωρου Πάγκαλου μεταφέρθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας όπου συνοδεύονταν από τον αξιωματικό της ΕΥΠ, Σάββα Καλεντερίδη.
Ο Οτζαλάν συνελήφθη από Τούρκους πράκτορες στο Ναϊρόμπι όταν μετά από αμφισβητούμενες εντολές που δέχτηκε ο αξιωματικός της ΕΥΠ, ο ηγέτης του ΡΚΚ βρέθηκε εκτός ελληνικής πρεσβείας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι εντολές προέρχονταν από τον ίδιο τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι, Γιώργος Κωστούλας, μετέφερε τη συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον αξιωματικό της ΕΥΠ, λέγοντας: «πέταξε τον έξω να τελειώνουμε».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα δηλώσει μετά από λίγα χρόνια στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά, ότι «καμία πολιτική δύναμη από αυτές που εκπροσωπούνται στη Βουλή, δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό για το θέμα του Οτσαλάν, κανείς δεν είπε ότι θα έπρεπε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να τον κρατήσουμε στην Ελλάδα».
Πηγή: Cnn.gr