Αντίστροφα κυλά ο χρόνος μέχρι τη διακυβέρνηση της χώρας να την αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων επέστρεψαν τις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές και να αντιμετωπίσει όποια ζητήματα παρουσιαστούν.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida.gr, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου, μετά τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές τις 21ης Μαΐου.
Οι τρεις δικαστές που είναι υποψήφιοι
Τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν» αυτή τη στιγμή για το χρίσμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι οι τρεις πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας: η Ευαγγελία Νίκα, του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Μαρία Γεωργίου, του Αρείου Πάγου, και ο Ιωάννης Σαρμάς, του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είθισται στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να τοποθετείται ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, αν και υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και η αρχαιότητα εισαγωγής στο δικαστικό σώμα.
Άλλες πληροφορίες από έγκυρες πηγές θέλουν για την ώρα τον Ιωάννη Σαρμά να έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Εάν οι συγκεκριμένες πληροφορίες τελικά επιβεβαιωθούν, τότε θα ολοκληρωθεί η τριάδα των υπηρεσιακών πρωθυπουργών από όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια, καθώς είχαν προηγηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος (από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και η Βασιλική Θάνου (από τον Άρειο Πάγο).
Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς
Ο Ιωάννης Σαρμάς ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα. Γεννήθηκε το 1957, σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984).
Ποια ονόματα ακούγονται για το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να ακούγονται έντονα και τα πρώτα ονόματα για κρίσιμα υπουργεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
Σημειώνεται ότι ο Παύλος Αποστολίδης, Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ., έχει διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης Σημίτη, ενώ ήταν και υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το 2012.
Η Αναστασία Κοτανίδου για υπηρεσιακή υπουργός Υγείας
Όσον αφορά το υπουργείο Υγείας, πιθανότερη για να λάβει το χρίσμα της υπηρεσιακής υπουργού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η Αναστασία Κοτανίδου.
Η κυρία Κοτανίδου είναι καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.