Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια βραχύβια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με οριοθετημένη ατζέντα, η οποία θα εξαντλείται στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και στην τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Τσίπρας αν και περιέγραψε πως δεν συνιστά στόχο και σχέδιό του η «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», εντούτοις παρέπεμψε τη σχετική συζήτηση στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων την επομένη των εκλογών, χωρίς έτσι να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Έσπευσε, όμως, αμέσως μετά, να συμπληρώσει: «Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς, που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία».
Η διατύπωση, ωστόσο, του κ. Τσίπρα, η οποία άνοιγε ένα παράθυρο ως προς τον σχηματισμό «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «πιστοποιεί αμετάκλητα ότι τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού». «Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης», που «οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια», με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου να του απαντά πως «μάλλον θα παρακολούθησε άλλη συνέντευξη. Έκτος και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη…».
Την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» σχολίασε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «όταν έλεγα ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αυτό εννοούσα, αλλά δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σε αυτή την έκταση. Από την κυβέρνηση των ηττημένων περάσαμε στην κυβέρνηση των απελπισμένων. Τι θα κάνουν; Θα παρέμβουν και στη Δικαιοσύνη; Οι υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη».
Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ το μόνο σενάριο
Στον απόηχο της διακαναλικής συνέντευξης, συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξηγούν αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» πως «το μόνο σενάριο που υπάρχει είναι η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ που θα λειτουργήσει ως καταλύτης» για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση. Επιπλέον, οι ίδιοι επισημαίνουν πως «εφικτός στόχος είναι η σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, που στους γενικούς της σκοπούς θα εντάξει και όλους τους ειδικούς», κλείνοντας κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση.
Μια έμμεση αναφορά στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «συμπτώματα πανικού» του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα. «Ο κύριος Μητσοτάκης δείχνει τις τελευταίες μέρες συμπτώματα πανικού. Περίεργο για κάποιον που έχει ένα τόσο ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός «έχει καταφύγει στην τελευταία γραμμή άμυνας όλων των αυταρχικών καθεστώτων. Στο φόβο. Στη διασπορά του φόβου». «Προσέξτε, λέει, η αλλαγή σημαίνει περιπέτειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περιπέτειες. Ενώ το καθεστώς του σημαίνει σταθερότητα. Εδώ ξέρετε τι συμβαίνει; Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αλλά ως φάρσα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «πάντα στην ιστορία μας δυνάστες, κατακτητές, αυταρχικά καθεστώτα, έλεγαν ακριβώς το ίδιο. Μην αντιστέκεστε, μην ξεσηκώνεστε, μη μιλάτε, μην ονειρεύεστε καν, γιατί αυτό συνεπάγεται περιπέτειες». Αλλά, δεν «δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε το κόμμα του ως την πιο «αποτελεσματική δύναμη σταθερότητας».
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέμεινε στη διακαναλική του συνέντευξη και στο ρεαλιστικό του κυβερνητικού του προγράμματος, λέγοντας πως είναι «απόλυτα κοστολογημένο» στα 5,5 δισ ευρώ ετησίως, ενώ αναφερόμενος στα «νοικοκυριά που ήδη έχουν χάσει την περιουσία τους», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «δεν είμαστε μάγοι να δίνουμε λύσεις σε όλα τα θέματα. Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση σε όλα τα θέματα. Εμείς θα δώσουμε λύσεις σε αυτά που μπορούν να λυθούν». «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Θα υποσχεθούμε όμως ότι με σχέδιο, με τεκμηρίωση, με ρεαλισμό, θα έρθουμε να βρούμε λύσεις βιώσιμες που θα απαλύνουν τον πόνο και το φόβο της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της μεσαίας τάξης» σχολίασε, στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας.
Μισό εκατομμύριο… ελπίδες
Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, όπως εκτίμησε χθες ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική του συνέντευξη, καθώς κρίσιμη μάζα αναφορικά με τον στόχο της πρωτιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί η νέα γενιά. «Πηγαίνετε στην κάλπη για να ρίξετε στον κουβά τις δημοσκοπήσεις, πηγαίνετε στην κάλπη για να στείλετε στο σπίτι του τον κύριο Μητσοτάκη, πηγαίνετε στην κάλπη για να φέρετε την αλλαγή. Όλες οι μεγάλες κατακτήσεις έγιναν με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή» τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απευθύνοντας ανοιχτό και δημόσιο κάλεσμα σε 500.000 νέες και νέους, ηλικίας 17-24 ετών, οι οποίοι ψηφίζουν για πρώτη φορά και θα κρίνουν την τελική έκβαση της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.
«Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ διερωτήθηκε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική;»
«Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης». «Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.