Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, προκειμένου να συζητήσει θέματα της διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών.
Στην επιτροπή συμμετέχουν από τη ΝΔ ο Γιάννης Σμυρλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Πουλάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαλαγιάννης, από το ΜέΡΑ25 ο Σπύρος Δερβενιώτης, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης. Συμμετέχουν ο ΓΓ Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης και ο επικεφαλής του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου. Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.
Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών
Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες:
τα όρια δαπανών
τους περιορισμούς εμφανίσεων
τη χρηματοδότηση κομμάτων
και τυπικές εκλογικές διαδικασίες
Εκλογές 2023: Διαφωνούν για το debate ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Το ζήτημα του debate αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί debate με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών: μιας με τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα και μιας δεύτερης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί.
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στο ντιμπέιτ κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι “φοβάται τη σύγκριση” και τον “διάλογο” στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται “σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες” και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί “ενώπιος ενωπίω” με τη Λεπέν.
Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές “σούπα”.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, λέει «ναι» σε debate με όλους τους αρχηγούς και όχι σε μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση.