Το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (20/03) και διαβεβαίωσε ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι απολύτως διασφαλισμένες όπως και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών ενώ δεν τίθεται πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή το email Χαρδούβελη και κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση.
«Πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα ότι ματαιοπονούν. Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης τελείωσαν. Τα δικά μας μέτρα θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι αυτά να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1-1,5%» σημείωσε με νόημα ο κ. Τσίπρας.
Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “υπήρχε ένα θέμα κοινής ανάγνωσης που καταγράφηκε και στην αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις ¨των κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στις κινήσεις ορισμένων από τους θεσμούς που σήκωσαν κάρτες. Αυτό είναι μία αντίφαση για την οποία δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση” και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και δεν περιορίζεται στη ανάγνωση emails.
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να πάψουν να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι και τα ίδια φορολογικά υποζύγια και έφερε ως παράδειγμα την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση με την ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές. Αναφερόμενος στην λίστα Λαγκάρντ το οποίο έθεσε στην σύσκεψη με τους εταίρους από τις 2062 υποθέσεις ελέγχθηκαν μόνο 25.
«Η Ελλάδα δεν έχει εκταμιεύσει δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Ενώ δεν εκταμιεύουμε συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας», σημείωσε με νόημα ο Πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε στην χθεσινή επταμερή συνάντηση ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε φιλικό και ουσιαστικό τονίζοντας ότι “υπήρξε αλληλοκατανόηση και δόθηκε η ευκαιρία να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης παρά το ότι υπάρχουν διαφορές. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να ζητούν οι άλλοι για μας“.
Ερωτηθείς για το αν έχουν απομακρυνθεί οι κίνδυνοι για την χώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δουλεύει για να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα και σχολίασε με καυστικό τρόπο δημοσιεύματα τα οποία έφερναν στο προσκήνιο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν και η χώρα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Την ώρα που τα ΜΜΕ χθες μεταφέρανε ένα κλίμα έντασης και ενδεχόμενης αποτυχίας οι δημοσκοπήσεις έδιναν 20 μονάδες υπεροχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από μηχανορραφίες και δημοσιεύματα αλλά όταν χάνουν την εμπιστοσύνη του λαού και εμείς την εμπιστοσύνη τη έχουμε» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής επαναβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση τονίζοντας ότι «χρέος μας είναι από κοινού να την αντιμετωπίσουμε καθώς δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πληγές» ενώ έκανε ειδική αναφορά στην εξαγγελία Γιούνκερ για την ενεργοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015.
«Έχουμε ένα θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «φεύγουμε πιο αισιόδοξοι, υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μέσα στην ΕΕ”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει το συνολικό πακέτο προτάσεων μετά το Brussels Group στο Eurogroup επισημαίνοντας ότι μετά θα είναι δυνατή η σταδιακή εκροή χρημάτων. “Αυτά θα είναι είτε από τα 1,9 δισ, από τα κέρδη της ΕΚΤ είτε μέρος της υπολειπόμενης δόσης των 7,2 δισ. ευρώ” τόνισε με νόημα.
Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός παρείχε πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι είναι «δύσκολη η θέση του υπουργού Οικονομικών, όποιος και αν ήταν θα δεχόταν πυρά» και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.