Έτοιμη να επιστρέψει στο σπίτι της και στο παιδί της είναι η Εύα Καϊλή, καθώς θα τεθεί ελεύθερη σε κατ’ οίκον περιορισμό το νωρίτερο αύριο, Μεγάλη Παρασκευή.
Με την παραπάνω κρίσιμη εξέλιξη, αποτέλεσμα της απόφασης που πήρε ο Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ ήδη από την Τρίτη, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή θα εγκατασταθεί στο σπίτι της με το παιδί της αλλά χωριστά από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Χθες έγινε γνωστή η απόφαση του ανακριτή για την αποφυλάκιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση χρηματισμού του Κατάρ και του Μαρόκου, στην Ευρωβουλή, γνωστή ως Qatargate. Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Δευτέρας το αργότερο, μέχρι να βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που απαιτείται.
«Σας επιβεβαιώνω ότι η κυρία Εύα Kαϊλή μετά από πρωτοβουλία του ανακριτή τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο για την απόφαση, εκτός από το να πω ότι μου φαίνεται λογική και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε χθες ο συνήγορός της Σβεν Μαρί.
Θα μείνει χωριστά από τον Τζόρτζι, με δική της απόφαση
Η Εύα Καϊλή, ωστόσο, δεν θα μείνει μαζί με τον σύντροφό της, αλλά μόνο με την κόρη της, στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, καθώς ο Τζόρτζι, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί κι αυτός με περιοριστικούς όρους, θα διαμένει σε άλλον χώρο του οικήματος.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Μ. Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή με δική της επιθυμία θα μείνει χωριστά από τον Τζόρτζι.
«Υπάρχουν δύο χώροι» εξήγησε ο Μ. Δημητρακόπουλος, αναφέροντας: «Στον έναν μένει ο σύντροφός της και στον άλλον, με δική της επιθυμία, θα μένει μόνη της η Εύα Καϊλή μαζί με την κόρη της. Δεν είναι κάτι που το διέταξε ο ανακριτής, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο».
Ήταν επιθυμία που εκδηλώθηκε από εμάς, να είναι σε χωριστό χώρο η κ. Καϊλή μαζί με το παιδί της. Σας λέω, είναι και στιγμές ανθρώπινες τις οποίες δεν μπορεί να περιγράψει ο ανθρώπινος λόγος. Μέχρι να δούμε όμως και υπογεγραμμένη τη διαταγή του ανακριτή, υπήρχε μια αγωνία», επεσήμανε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Μίλησα μαζί της 4-5 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει»
«Από χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ, όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της 4-5 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει. Είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η πρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε “Μου λες αλήθεια, Μιχάλη; Θα δω το παιδί μου;”. Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη», σημείωσε ο Δημητρακόπουλος.
Και η αντίδραση της μητέρας της ευρωβουλευτού ήταν ανάλογη. «Μόλις το πληροφορήθηκα έκανα τον σταυρό μου και είπα ένα ”Δόξα σοι ο Θεός”. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο προς το παρόν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!», είπε η μητέρα της μιλώντας στον Alpha.
Η Eύα Καϊλή, μία από τις κύριες ύποπτες του σκανδάλου Qatargate, ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι Αρχές αποκάλυψαν μια εκτεταμένη έρευνα για το αν χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.
Όλοι οι συλληφθέντες ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
Έκτοτε, όλοι οι συλληφθέντες ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Πλέον, και η Εύα Καϊλή θα αποχωρήσει από τις φυλακές Χάρεν στο Βέλγιο και θα εγκατασταθεί στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες. «Tο όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της», δήλωσε ο Μ. Δημητρακόπουλος, εκφράζοντας την επιθυμία της Ελληνίδας πολιτικού να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η βελγική Δικαιοσύνη έχει ήδη λάβει αποφάσεις για αποφυλάκιση του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά και του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Παντσέρι – δύο άλλων βασικών υπόπτων του σκανδάλοτ διαφθοράς Qatargate, το οποίο έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει η βελγική Le Soir, τόσο η Kαϊλή όσο και ο Ταραμπελά υποστήριζαν πάντα την αθωότητά τους. Ο Παντσέρι συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον Ιανουάριο. Διαπραγματεύτηκε περιορισμένη ποινή φυλάκισης με αντάλλαγμα τη δέσμευση να παραδώσει στους ερευνητές όλα όσα γνωρίζει για το σχέδιο διαφθοράς που συνδέεται με το Κατάρ και το Μαρόκο, το οποίο παραδέχθηκε ότι ενορχήστρωσε. Εμπλέκει ιδιαίτερα τον Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.
Ένας τέταρτος ύποπτος, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 11 Φεβρουαρίου στην Ιταλία.
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός βοηθός Φραντσέσκο Τζόρτζι, στενός συνεργάτης του Παντσέρι, είχε αποφυλακιστεί με βραχιολάκι στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από δύο και πλέον μήνες κράτησης στο Βέλγιο. Ήταν, όπως η Καϊλή και ο Παντσέρι, μέρος του πρώτου κύματος συλλήψεων στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν οι ερευνητές βρήκαν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά σε τσάντες και βαλίτσες.
Η Εύα Καϊλή δεν επωφελήθηκε από τη βουλευτική της ασυλία, καθώς η ευρωβουλευτής πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, επειδή «σακούλες με μετρητά» βρέθηκαν στο διαμέρισμά της.