Εντείνονται οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή debate των πολιτικών αρχηγών, αν και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, με τον Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί διαρκώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό να έχει μπει «ζεστά» στη συζήτηση.
Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει τον αρχηγό του κόμματος που υπολείπεται στις μετρήσεις να επιδιώκει μια τηλεοπτική αναμέτρηση με τον βασικό του αντίπαλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει κάθε πρόκληση έναντι του πρωθυπουργού ώστε να καθίσουν απέναντι σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, επιδιώκοντας από μια τέτοια αναμέτρηση να κερδίσει δημοσκοπικούς, αρχικά, πόντους. Μιλώντας χθες στο Ίλιον χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη «δειλία», υποστηρίζοντας ότι δεν τον αφήνουν να αναμετρηθεί μαζί του τηλεοπτικά οι επικοινωνιολόγοι του. Ανάλογα είχε κινηθεί ο κ. Τσίπρας και το 2019, χρησιμοποιώντας παρόμοια επιχειρήματα και ανάλογες επιθέσεις, ντιμπέιτ δεν έγινε -επειδή δεν υπήρχε συμφωνία στην ημερομηνία-, ωστόσο το κλίμα που επιχείρησε να δημιουργήσει δεν επηρέασε τη νίκη και την αυτοδυναμία της ΝΔ.
Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά όσον αφορά τη διεξαγωγή του debate. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζεται θετικά η διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, και συνεργάτες του πρωθυπουργού απαντούν σκωπτικά στις επιθέσεις του κ. Τσίπρα, καθώς, όπως λένε, «έχουν γίνει τουλάχιστον 80 αναμετρήσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, όπου έχουν ανταλλάξει επιχειρήματα και “βέλη”, με τους πολίτες να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να κρίνουν την κυβερνητική θητεία των δύο αρχηγών, όπου ο κ. Τσίπρας υπολείπεται».
Μητσοτάκης: «Ναι» σε debate με όλους τους αρχηγούς
Την πρόθεση για debate με τη συμμετοχή των έξι κοινοβουλευτικών αρχηγών εξέφρασε και ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας στον Status FM ότι «υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα ντιμπέιτ που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων».
Στο ίδιο μήκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «δεν αρνείται τον διάλογο με κανέναν. Θεσμικά θα γίνει ο διάλογος, όπως πρέπει, με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους». Αυτό που βάζει στο τραπέζι η κυβερνητική πλευρά είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση «που θα βασίζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, όχι σε ένα εικονικό πολιτικό σύμπαν», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Οικονόμου, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τον πολιτικό λόγο του κ. Τσίπρα.
Κυβέρνηση: Πλασματικά στοιχεία και fake news από Τσίπρα
Άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν ευθέως για «χρήση πλασματικών στοιχείων και fake news» από την πλευρά του κ. Τσίπρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατηγορία που εκτοξεύει κατά της κυβέρνησης ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, παρά τις ρητές δηλώσεις για το αντίθετο από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. «Αυτή η τακτική δεν επιτρέπει έναν σοβαρό διάλογο», τονίζουν. Όσον αφορά την επιμονή του κ. Τσίπρα για ντιμπέιτ των «δύο», δεν το αποκλείουν κατηγορηματικά, όμως αναδεικνύουν την ανακολουθία του θυμίζοντας ότι πριν τις εκλογές του 2009 χαρακτήριζε «αντιδημοκρατικό» το ντιμπέιτ Καραμανλή – Παπανδρέου χωρίς τη συμμετοχή των υπόλοιπων αρχηγών.
Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα κριθούν στις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών που θα πραγματοποιηθούν μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, η οποία, όπως έγραψε το iefimerida.gr, θα γίνει στις 22 Απριλίου.