Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά με «μικρά» μπρα-ντε-φερ της τελευταίας στιγμής έκλεισαν χθες το απόγευμα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Ο χώρος της «τελετουργίας» ήταν το γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, το οποίο είναι «μεσοτοιχία» με αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτό βρέθηκαν χθες και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ώστε να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες. Όπερ και εγένετο γύρω στις 18:00, όταν και έληξε η αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον μπορούν να κάνουν Πάσχα με άλλο «αέρα», μιας και το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε τα 268 ονόματα των υποψηφίων που δεν είναι βουλευτές.
Όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, το 50% του συνόλου των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας θα είναι νέα πρόσωπα, χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πρόκειται, όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού, για πρόσωπα με «υπεραξία» και «πέρασμα» στις τοπικές κοινωνίες που απευθύνονται, αλλά και «κανονικούς ανθρώπους, της καθημερινότητας και της εργασίας. Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.
Οι βουλευτές
Από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, πέντε θα αποσυρθούν και δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές: ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που εκλεγόταν στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, ο Γιώργος Βαγιωνάς στη Χαλκιδική, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης στην Α’ Πειραιώς και η Γεωργία Μαρτίνου στην Ανατολική Αττική.
Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα είναι κανονικά υποψήφιος στις Σέρρες, ενώ βούληση της ΝΔ είναι να είναι στο ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας ο Θέμης Χειμάρας, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την εκτυπωτική του μονάδα. Ο ίδιος, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, επικαλείται πόρισμα του ΣΔΟΕ που τον αθώωνει και στη ΝΔ το περιμένουν σε έντυπη μορφή ως το τέλος Απριλίου, όταν και θα πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια στο Πρωτοδικείο.
Οι πρώην
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, μια σειρά έμπειρων στελεχών και πρώην βουλευτών παίρνουν μια δεύτερη ευκαιρία, τόσο για να εκλεγούν, όσο και για να επανέλθουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι υποψήφιος στην Ηλεία, ενώ στο Κιλκίς θα δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις του ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης. Στη Φωκίδα ξανά υποψήφια η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα, στη Δράμα ο Δημήτρης Κυριαζίδης, στην Καστοριά η Μαρία Αντώνιου, στην Κόρινθο η Μαριρένα Σούκουλη, στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών η τυφλή πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου, στα Τρίκαλα ο Ηλίας Βλαχογιάννης, στη Χαλκιδική ο Ευθύμης Καρανάσιος. Στην Ξάνθη δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019.
Οι υπουργοί
Η ΝΔ, παράλληλα, ανακοίνωσε μια σειρά υπουργών και υφυπουργών στις περιφέρειες τους. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α’ Αθηνών, η Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Στέλιος Πέτσας στην Ανατολική Αττική, ο Νίκος Παπαθανάσης στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, η Μαρία Συρεγγέλα και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη Μαγνήσια
Οι νέοι
Βεβαίως, υπάρχουν μια σειρά ονομάτων που είναι γνωστά στο Πανελλήνιο, είτε έχουν ισχυρές τοπικές δεξαμενές στις περιφέρειες που εκλέγονται και θα είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι για τους νυν βουλευτές. Για παράδειγμα, η χήρα του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη Βολουδάκη, αλλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης του 2019 Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά. Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής στην Κοζάνη, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος στην Α’ Αθηνών, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος στην Α’ Πειραιώς, ο γιος του πρώην βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργος Σταμάτης, στην Αιτωλοακαρνανία, ο πρώτος επιλαχών του 2019 Γιώργος Βρεττάκος στη Β’ Πειραιώς, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας και η επίσης δημοσιγράφος Άρια Αγάτσα στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο Σταμάτης Πουλής στον Δυτικό Τομέα της Αττικής, η οδοντίατρος Γιώτα Τριγώνη στην Εύβοια, ο εκδότης Λευτέρης Βαρουξής στην Ηλεία, ο Κώστας Κεφαλογιάννης στο Ηράκλειο Κρήτης, ο γιος του πρώην περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, Άγγελος Σπύρου, στην Κέρκυρα, η πρώην υποψήφια δήμαρχος Λαρίσης Ρένα Καραλαριώτου και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος στη Λάρισα, ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης στις Κυκλάδες, η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαρία Ζάγκα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαϊδης και η Ντόρα Πάλλη στον Νότιο Τομέα της Β’Αθηνών, ο πρώην δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Αγγελόπουλος στο νησί του, ο Μικέλης Χατζηγάκης και η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη στα Τρίκαλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της χώρας Γρηγόρης Τάσιος και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος στη Χαλκιδική.
Οι συμβολισμοί
Υπάρχουν, βεβαίως, και υποψηφιότητες, χωρίς ιδιαίτερη προοπτική εκλογιμότητας, που όμως έχουν ιδιαίτερους συμβολισμούς. Για παράδειγμα, η Μαρκέλλα Τσάπη στη Χίο, η οποία είναι υπάλληλος εστίασης και η πρώτη υποψήφια από τα Ψαρά, η ΑΜΕΑ δικηγόρος Φαιδρά Τσαλαχούρη στην Α’ Αθηνών, η Θεονύμφη Πασπαλάκη στο Ηράκλειο, η ο οποία έχει χάσει το χέρι της σε τροχαίο στην προσπάθεια να σώσει το γιο της, η Άρτεμις Νικηφόρου από το Ρέθυμνο, νοσηλεύτρια που πήγε από το Ρέθυμνο στη Θεσσαλονίκη, εθελόντρια στους πρώτους μήνες του Covid, αλλά και η Αικατερίνη Καραμήτσου – Γιαννέλου στον Έβρος, επιχειρηματίας και η πρώτη γυναίκα υποψήφια από τη Σαμοθράκη. Ακόμα, η Ουρανία Καθηνιώτη στη Μαγνησίας, κτηνίατρος και η πρώτη υποψήφια από τη Σκόπελο, αλλά Σμαράγδα Σαρδελή στην Κεφαλονιά, επιχειρηματίας και η πρώτη υποψήφια από την Ιθάκη.