Τρόπο να παρακάμψει τον νόμο και να κατέλθει το κόμμα του στις εκλογές αναζητεί ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης, τοποθετώντας μπροστάρη τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του ακροδεξιού μορφώματος που ίδρυσε ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για να βάλει φρένο η Δικαιοσύνη στην κάθοδο ενός κόμματος όπου ηγετικό ρόλο παίζει στο παρασκήνιο ένας καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, ενώ το βάρος πέφτει στον Άρειο Πάγο, που θα κληθεί να πάρει την απόφαση στις 5 Μαΐου.
Επικεφαλής του κόμματος «Έλληνες» ο πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του (Open) ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες» και η συμφωνία με την πλευρά Κασιδιάρη επετεύχθη «αφού ακολούθησε ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την κάθοδο στις εκλογές». Θα προηγηθούν καταστατικές διαδικασίες και, όπως είπε, «αφού γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, θα καταθέσω το καταστατικό στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και, εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, θα είμαι πρόεδρος».
Επίσης, επιβεβαίωσε πως ο καταδικασμένος ως μέλος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, θα παραιτηθεί από όλες τις θέσεις που έχει στο κόμμα και θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Ο κ. Κανελλόπουλος ίδρυσε πέρυσι τον Φεβρουάριο τον πολιτικό φορέα ΕΑΝ, με διακηρυγμένο στόχο να ξαναγίνει η Ελλάδα «κανονικό κράτος». Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν από μέλη των δύο οργανώσεων κάνοντας συζητήσεις για κοινή κάθοδο στις εκλογές, όμως ο νόμος της κυβέρνησης άλλαξε τα σχέδιά τους και επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Η αντίδραση της κυβέρνησης για το «παράθυρο» να μπει στη Βουλή το κόμμα του Κασιδιάρη
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο παράθυρο που προσπαθεί να ανοίξει ο Ηλίας Κασιδιάρης για να συμμετάσχει το κόμμα του στις εκλογές ήταν ότι «Η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο βάσει του οποίου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, οφείλει, μπορεί να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις εθνικές εκλογές». Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι «το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές» και μπορεί να διαπιστωθεί από τον Άρειο Πάγο ότι «ο Κασιδιάρης βρήκε κάποιον να βάλει μπροστινό, έναν αχυράνθρωπο ολκής», όπως σημείωνε στο iefimerida.gr αρμόδιο στέλεχος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να απαιτείται νέα νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην επιτρέπεται κανένα «τρικ» με το οποίο θα παρακάμπτει τον νόμο το καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, πηγή με γνώση των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι «εξαντλήθηκαν τα συνταγματικά όρια και οτιδήποτε περισσότερο θα ήταν παραβίαση του Συντάγματος».
Στις 5 Μαΐου αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για το κόμμα του Κασιδιάρη
Το βάρος θα πέσει στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο στις 5 Μαΐου θα κρίνει αν μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές το κόμμα «Έλληνες» μετά τη «μεταβίβαση» της προεδρίας στον Αναστάσιο Κανελλόπουλο και την αλλαγή καταστατικού, με τον Κασιδιάρη, όμως, να δίνει τον τόνο για το τι εκπροσωπεί το συγκεκριμένο μόρφωμα με την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας. Ο νόμος που ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ απαγορεύει σε κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν έχουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο να ασκούν την ηγεσία κρυμμένα πίσω από αχυράνθρωπους. Η κυβέρνηση έφερε τη σχετική διάταξη ώστε να μην μπουν στη Βουλή ξανά τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, που τραυμάτισε τη Δημοκρατία με τις πρακτικές της και τη ρητορική της, και θα επιμείνει σε αυτό το μέτωπο, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της έρευνας της MRB για λογαριασμό του Οpen, όπου στο ερώτημα σε ποιο κόμμα θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του αν του απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές, το 1,9% απαντά Νέα Δημοκρατία, το 6,2% ΣΥΡΙΖΑ, 1,6% ΚΚΕ, 7,4% Ελληνική Λύση, 3,2% ΜέΡΑ25, 20,7% άλλο κόμμα και 59% μετακινείται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.