Εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο από Μητσοτάκη-Τσίπρα σε περίπτωση συγκυβέρνησης στις πρώτες εκλογές.
Στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν τόσο η ΝΔ που έκανε λόγο για εξωφρενική και θεσμικά ασεβή πρόταση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες σχολίασε: «να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον […] Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν».
Αιχμή Μητσοτάκη με νόημα: Ρωτήστε τον Ανδρουλάκη τι εννοούσε για τον πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»
Στο κάδρο μπήκε το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος με δήλωσή του στο Πρώτο Θέμα συντηρεί την σχετική συζήτηση αν και διαμαρτύρεται ότι όποιος λέει το αυτονότητα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδιαφερόμενος για τη θέση του πρωθυπουργού «άγνωστου Χ».
Η δήλωση Βενιζέλου:
«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.
Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος.
Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!».
Τι έλεγαν συνεργάτες Βενιζέλου
Χθες ωστόσο, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στο Mega, κάθε άλλο παρά διέψευδαν δημοσιεύματα ότι ο ίδιος είναι το πρόσωπο που σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να προτείνει για πρωθυπουργό σε περίπτωση συγκυβέρνησης.
«Προς το παρόν ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.