Κινήσεις συντονισμού στον άξονα του ευρωπαϊκού Νότου επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της σημερινής συζήτησης που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής για την οικονομική διακυβέρνηση, εξ ου και θα έχει την ευκαιρία να τα πει με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.
Μπορεί οι τρεις πρωθυπουργοί να προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, συναντώνται, όμως, στην ανάγκη να υπάρχουν περισσότερα πολιτικά φίλτρα σε κρίσιμες αποφάσεις ειδικά για τις χώρες του Νότου, όπως η δημοσιονομική ευελιξία, και αυτές οι αποφάσεις να μην εναπόκεινται αποκλειστικά και μόνο στους υπουργούς Οικονομικών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει στους κόλπους των ηγετών της Ε.Ε. αυτή η συζήτηση, ιδίως σε μια συνεδρίαση που θα είναι παρούσα και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Από την άλλη, η κ. Μελόνι που θέλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αναζητεί συνομιλητές, έχοντας ήδη εδώ και καιρό ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνομίλησαν τηλεφωνικά και πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Τα «πολιτικά φίλτρα» σε αυτή τη διαδικασία θεωρούνται κρίσιμα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, καθώς αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με στερεοτυπικές αντιλήψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για τις επιδοτήσεις π.χ. για την ενέργεια που αποτέλεσαν όλο το προηγούμενο ένα κρίσιμο εργαλείο στη φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για να μετριάσει τους κραδασμούς από τις αυξήσεις στις αγορές ενέργειας.
Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Ειδικά για την αγορά ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης και στη χθεσινή του παρέμβαση εντός της Συνόδου υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- «η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.
Με αυτό το δεδομένο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κοινοποιήσει ένα non paper για the την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Στην πραγματικότητα, η χώρα μας φιλοδοξεί να παίξει έναν ρόλο κόμβου, ως υποδοχέας και «διαμοιραστής» ενέργειας που θα έρχεται από την Αφρική και θα κατευθύνεται προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Άμεσα αποτελέσματα επ’ αυτής της συζήτησης δεν πρέπει να αναμένονται, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, ήθελε να ανοίξει η συζήτηση και να υπάρχει σε αυτή το ελληνικό αποτύπωμα. Εκ των πραγμάτων, πάντως, η Σύνοδος που ξεκίνησε χθες ήταν…χαμηλών προσδοκιών, εξ ου και η πρώτη μέρα τελείωσε γύρω στις 22:00, μια ώρα που, υπό άλλες συνθήκες, ξεκινά η βραδινή μάχη των ηγετών για τις λεκτικές διατυπώσεις του κοινού ανακοινωθέντος.