Βήματα για ενεργειακή ένωση αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής

Τα πρώτα βήματα της δημιουργίας μιας ενεργειακής ένωσης που θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, μειώνοντας την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία, αποφάσισαν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής,όπως δήλωσε, μετά το τέλος της, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί η βάση για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. «Βασιζόμαστε πολύ σε εισαγωγές φυσικού αερίου και συμφωνήσαμε οι συμβάσεις να γίνονται με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τουσκ, συζητήθηκε και το ζήτημα της Ουκρανίας και συμφωνήθηκε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και το πόσο θα παραμείνουν εξαρτάται από την υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις αν αυτό απαιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι αν επιτευχθεί σύνδεση των δικτύων ενέργειας θα μπορούσε η ΕΕ να εξασφαλίσει για τους καταναλωτές ένα ποσό της τάξης των 40 δισ. ευρώ.

ΕΕενεργειακή ένωσηΣύνοδος Κορυφής