Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επέβαλε το ειδικό δικαστήριο στον Νίκο Παππά, το οποίο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα, ένοχος ομόφωνα κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Την απόφαση ανακοίνωσε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα.
Επίσης, ομόφωνα ένοχος κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Στον Χρήστο Καλογρίτσα αναγνώρισε το δικαστήριο τα προβλεπόμενα, όπως ανέφερε η πρόεδρος, ευνοϊκά μέτρα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προβλεπόμενη ποινή κατ’ ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων.
Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.
Στη δίκη παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή ήταν ασθενής.
Ο κ. Ασπρογέρακας πρότεινε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
«Δεν είμαι ούτε νιώθω ένοχος» δήλωσε ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του.
Ελαφρυντικά ζήτησαν οι δικηγόροι για τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών, γιατί δεν νιώθει ένοχος.
«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύει, ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».
Τα ελαφρυντικά του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτίων αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Η δήλωση Παππά
Έτονα αντέδρασε ο Νίκος Παππάς στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα, ο Νίκος Παππάς αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS».
«Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο», προσθέτει.
Ο κ. Παππάς δηλώνει πως είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι «η δίκη αυτή ήταν πολιτική» και έγινε για «να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις «γαλάζιες ακρίδες. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι».
«Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει στη δήλωσή του.