Ε.Ε.: Η Κομισιόν καλεί το προσωπικό της να διαγράψει το TikTok

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα στελέχη της να αφαιρέσουν την κινεζική εφαρμογή TikTok από τις τηλεφωνικές τους συσκευές, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τ. Μπρετόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. εστιάζει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εάν υπήρξαν περιστατικά που αφορούσαν το TikTok.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε νωρίτερα στο Politico ότι το πρωί της Πέμπτης δόθηκε εντολή σε όλο το προσωπικό να αφαιρέσει το TikTok από τις εταιρικές συσκευές του. Τα στελέχη της Κομισιόν πρέπει επίσης να διαγράψουν το TikTok από τις προσωπικές συσκευές τους, εφόσον έχουν εγκαταστήσει σε αυτές εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία τους. Εναλλακτικά, εάν επιμένουν να διατηρήσουν το TikTok, τα μέλη του προσωπικού μπορούν να διαγράψουν τις εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία τους από τα προσωπικά τους τηλέφωνα.

Τα στελέχη της Κομισιόν πρέπει να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο «το συντομότερο δυνατό» και πριν από τις 15 Μαρτίου. «Από τις 15 Μαρτίου, οι συσκευές με εγκατεστημένη την εφαρμογή θα θεωρούνται μη συμβατές με το εταιρικό περιβάλλον», σημειώνεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο προσωπικό, ενώ τονίζεται ότι η απόφαση ελήφθη για να προστατευτούν τα δεδομένα της Επιτροπής.

Τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, είναι πιθανό να ακολουθήσουν την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής. Ωστόσο, ειδικά για το Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, σημειώνει το Politico.

Οι κυβερνήσεις στη Δύση ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας στη συλλογή τεράστιου όγκου δεδομένων από όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο, απαγόρευσαν την εφαρμογή σε όλες τις συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λόγω φόβων για πιθανή κατασκοπεία από την Κίνα, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσιού, πρόκειται να καταθέσει για πρώτη φορά ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στις 23 Μαρτίου, για πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην Ε.Ε., αξιωματούχοι της Κομισιόν προειδοποίησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok, κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην Ολλανδία, απευθύνθηκε σύσταση σε εργαζομένους σε κρατικές υποδομές να αποφεύγουν την εφαρμογή του TikTok.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. -και οι Βρυξέλλες- μέχρι τώρα απέφευγαν να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok.

TikTokΕ.Ε.Κομισιόν