Αμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αν δεν βρεθεί λύση

Άμεσο πρόβλημα ρευστότητας θα έχει η χώρα αν δεν βρεθεί λύση με τους εταίρους διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες (18/03) το βράδυ στην τηλεόραση του ALPHA και στην εκπομπή της Έλλης Στάη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία” και παραδέχθηκε ότι  πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει καθώς  “έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους”.

Αναφερόμενος για τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα. “Υπάρχει δίλημμα, ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αν θα υπάρξει συνέχιση της υποταγής και ανεξέλεγκτες ρήξεις ή αν θα πάμε σε κάτι άλλο, κάτι θετικό μια διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας. Κλείσαμε μια συμφωνία με μεγάλη δυσκολία, αυτή όμως την συμφωνία όπως είπε και ο κ. Τσίπρας την τιμούμε γιατί είναι και η βάση για να πάμε μπροστά” τόνισε.

Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι “αρχίσαμε δεχόμενοι απίστευτη πίεση για να ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση η οποία κόλλησε το Μάιο του ’14 και ήθελαν να το κάνουμε εμείς. Ξεφύγαμε από αυτό και περάσαμε σε μια θέση που μιλούσε για ένα πρόγραμμα με στοιχεία συμφωνημένα από κοινού. Πετύχαμε να υπάρξει μείωση στο πλεόνασμα” ενώ ερωτηθείς πού κόλλησε η συμφωνία απάντησε ότι «κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, πέρασαν σε μια στραβή ερμηνεία της συμφωνίας και άρχισαν να ζητούν τα παλιά. Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς».

Αναφερόμενος ενδεικτικά στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο Euro Working Group λαμβάνοντας όπως χαρακτηριστικά είπε γενικά σχόλια και όχι προτάσεις και σημείωσε ότι «από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα».

Καλούμενος να οριοθετήσει τις σχέσεις με τους θεσμούς αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την παρέμβαση του επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε. για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.«Ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας», σχολίασε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο επίπεδα συνεννόησης. Το πολιτικό και το επίπεδο που συζητάμε με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτά θα έρχονται για να εξετάζουν τα στοιχεία, όχι για την πολιτική διαπραγμάτευση. Σέβομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά δεν δέχομαι ότι είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο. Δεν είναι αυτοδίκαια καλύτερη η άποψή τους».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ενός Grexit ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης αλλά ούτε και δική του, και επανέλαβε ότι “στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες. Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα“.

Για την πιθανότητα να διεξαχθεί στο άμεσο μέλλον δημοψήφισμα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αποσαφήνισε ότι «κάποια πράγματα είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας όμως δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά. Πρέπει πάνω απ’ όλα να παράξουμε έργο. Ένας στόχος κάποιων είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της. Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα” και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε μια Ευρώπη ακμάζουσα αλλά σε βαθιά κρίση, θέλουμε μια Ευρώπη που να εμπνέει τους λαούς της. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τα ρίσκα του πρωτοπόρου. Η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο. Με το σχέδιό μας μπορεί να ανακάμψει. Δεν είμαστε μια ρακένδυτη χώρα. Έχουμε χρέος, αλλά και άλλοι έχουν χρέος. Δεν ζητάμε αλληλεγγύη και φιλανθρωπία. Δεν θέλουμε ειδική μεταχείριση, αλλά ίση“.

Καταλήγοντας αναφερόμενος για τον κ. Βαρουφάκη  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το στιλ του και τον τρόπο που εκφράζεται και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “για τον Γιάννη, η μετάβαση από την ακαδημαϊκή καριέρα στην πολιτική έχει κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σε αυτή. Έχει πολύ δύσκολο ρόλο και έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται στη γωνία. Τον χτυπούν για να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Και παπιγιόν να φορούσε τα ίδια θα έλεγαν».

δημοψήφισμαΔραγασάκηςΡευστότητα