Χαμηλών προσδοκιών και σε ιδιαίτερα βεβαρυμένη ατμόσφαιρα αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα σήμερα το βράδυ με τους: Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, αλλά και Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, που ζήτησε ο έλληνας Πρωθυπουργός, θα βρεθεί ουσιαστικά και πάλι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με τους πιστωτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την Αθήνα γιατί δεν την εφαρμόζει και την Αθήνα να υποστηρίζει ότι δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει υποχρεώσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και όχι εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή δηλώσεων του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που φαίνεται ότι θα συνοδεύσει και αυτός τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο οποίος είπε ότι «δεν μας αφήνουν να κυβερνήσουμε, να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μας αξιολογήσουν επ΄ αυτών».
Ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα ούτε από την άλλη πλευρά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως τόσο η συνάντηση στις Βρυξέλλες όσο και η συνάντηση στο Βερολίνο την Δευτέρα με τον κ. Τσίπρα δεν υποκαθιστούν την συνεννόηση στο επίπεδο των τεχνικών συμβούλων και την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας. Εντούτοις, έκρινε ως «κατάλληλη» την στιγμή για να γίνει μια «σε βάθος» συζήτηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, η Καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμό, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος, δηλαδή να δεχτεί και ορισμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή δεσμεύσεων και άλλες μικρές παραχωρήσεις, αλλά παράλληλα θα ξεκαθαρίσει στην ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει επίσης να τηρήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να τις εφαρμόσει.
Μετά από εβδομάδες κόντρας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η Άγκελα Μέρκελ επιδιώκει να φέρει τις συζητήσεις ξανά σε «τροχιά» και δεν σκοπεύει να θέσει κανένα τελεσίγραφο στον ελληνα Πρωθυπουργό. Οποιεσδήποτε πληροφορίες για τελεσίγραφο είναι ανοησίες και προπαγάνδα και τροφοδοτούνται από εκείνους που θέλουν να υποδαυλίσουν την ένταση, δήλωνε ο γερμανός αξιωματούχος.
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι πιστωτές περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει συγκεκριμένα βήματα και να δεσμευτεί ως προς την τήρηση και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Τα μηνύματα είναι ότι ουδείς συζητά ένα Grexit ούτε ένα Graccident, αλλά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ άσχημη.
Προφανώς ρόλο στην, έστω και σε βαρύ κλίμα, διάθεση συζήτησης που επιδεικνύεται από πλευράς Βερολίνου, κατά κύριο λόγο, έχει διαδραματίσει και η άμεση παρέμβαση της Ουάσινγκτον, με τον Μπαράκ Ομπάμα να επικοινωνεί με την κ. Μέρκελ την Τετάρτη το απόγευμα, και να ζητά «ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα στην βάση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων», προκειμένου η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη.
Εκτός από τον κ. Δραγασάκη, τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υφυπουργός Τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Θεόδωρος Μιχόπουλος. Αντίθετα, δεν είναι σαφές αν θα παραστεί στις συναντήσεις ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο φαίνεται ότι υγκεντρώνονται τα περισσότερα παράπονα των συνομιλητών της Αθήνας.
Δυσφορία, επίσης, έχει προκαλέσει η απομάκρυνση από τις τεχνικές διαβουλεύσεις του κ. Χουλιαράκη και η αντικατάστασή του από τους κ.κ. Παναρίτη και Θεοχαράκη, καθώς ο κ. Χουλιαράκης φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχει βρει τρόπο συνεννόησης με τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.