Αυτοψία στα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης και πραγματοποιούνται στα όρια του δήμου Μυτιλήνης, πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο υπουργός περιηγήθηκε στην περιοχή του Αφάλωνα και συγκεκριμένα σε έκταση η οποία βρισκόταν υπό κατάληψη και τελικά αποδόθηκε στον δήμο Μυτιλήνης και μετατράπηκε σε γήπεδο. Έπειτα, επισκέφθηκε την παιδική χαρά που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή του Μαυροβουνίου, όπου και λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Τέλος, είχε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, με τον οποίο έκαναν απολογισμό για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης προς τον δήμο.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως: «Το μεταναστευτικό πλέον δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού. Νομίζω, πλέον, τα νούμερα, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η Μυτιλήνη πλέον έχει επιστρέψει σαφέστατα στην κανονικότητα». Από πλευράς του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης επεσήμανε: «Το νησί μας πλέον μπαίνει σε μία κανονικότητα και μπαίνουμε πια σε μία ανάπτυξη. Ο κόσμος έχει πια εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας για να βαδίσουμε μαζί και να δώσουμε, πλέον, στο νησί μας μία άλλη προοπτική και μία ώθηση, η οποία θα δώσει την παγκόσμια αίγλη και τον πολιτισμό, τον οποίο το νησί μας δικαιούται».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στην διαχείριση του μεταναστευτικού, ο δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει συνολικά 22.207.885,16 ευρώ, από τα οποία 10.415.100 ευρώ αφορούν την χρηματοδότηση 20 έργων υποδομής μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, 5.020.637,00 ευρώ αφορούν έκτακτες επιχορηγήσεις – αποζημιώσεις και 6.772.148,16 αφορούν ενιαία δημοτικά τέλη.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης
«Πολύ ζεστή φιλοξενία στο δημαρχείο Μυτιλήνης. Ένα δημαρχείο στο οποίο έχω έρθει πολλές φορές από το 2020, τον Ιανουάριο, πριν από 3 χρόνια, όταν ανέλαβα αυτή τη δύσκολη θέση.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους με πιστέψατε. Με εμπιστευτήκατε, με στηρίξατε, κύριε Δήμαρχε σε αυτή την προσπάθεια, έχοντας βάλει δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Μηταράκης: Το μεταναστευτικό πλέον δεν είναι το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού
Νομίζω πλέον τα νούμερα, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η Μυτιλήνη πλέον έχει επιστρέψει σαφέστατα στην κανονικότητα. Το μεταναστευτικό πλέον δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού. Το Μαυροβούνι, έστω ως μεταβατική δομή, λειτουργεί με τάξη, λειτουργεί με ασφάλεια, λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Βέβαια, ο κοινός μας στόχος είναι, μέσα στο 2023 να κλείσει το Μαυροβούνι και να μεταφερθούμε σε μια νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή που όπως ξέρετε, είναι στη φάση της υλοποίησης.
Είναι σημαντικό ότι η σημερινή ημέρα αναλώθηκε σε θετικά μηνύματα. Σας ευχαριστώ, κύριε δήμαρχε, που μαζί περπατήσαμε πολλά έργα τα οποία ολοκληρώνει ή έχει ήδη ολοκληρώσει η Δημοτική Αρχή. Έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Συνολικά, θέλω να σας πω το εξής: στο Βόρειο Αιγαίο, όταν το επταετές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – το επταετές – είναι 400 εκατομμύρια, το υπουργείο Μετανάστευσης αυτήν την τριετία έχει προσθέσει άλλα 50. Το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων, στον δήμο Μυτιλήνης. Όχι ως αντάλλαγμα, αλλά ως αποζημίωση για την πίεση που δέχθηκαν οι νησιώτες από τις μεταναστευτικές ροές.
Κι αυτό που θέλω να σας συγχαρώ, εκ προοιμίου, είναι η διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων. Και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και είστε ο πρώτος δήμος που το κάνει και θα ήταν θετικό να το κάνουν και οι άλλοι δήμοι, ως μήνυμα, να παρουσιάσουν, όχι σε εμένα, αλλά στους δημότες και μέσω των δημοσιογράφων σήμερα, αυτό κάνει ο κ. Κύτελης, τι τελικά έγινε από αυτούς τους ανταποδοτικούς πόρους που κατευθύνθηκαν προς το δήμο».
Δήμαρχος Μυτιλήνης: Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που ευτυχώς αφήνουμε πίσω μας
«Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που ευτυχώς αφήνουμε πίσω μας, γιατί, όπως θυμάστε, το νησί έζησε δύσκολες καταστάσεις με 27.000 μετανάστες πάνω στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Με 800.000 να αφήνουν το αποτύπωμά τους επάνω στο νησί και να πηγαίνουν όπου δει, αλλά εμείς ως οφείλουμε και εσείς, πιέσαμε και ευτυχώς πέσαμε σε ευήκοα ώτα. Το νησί μας πλέον μπαίνει σε μία κανονικότητα και μπαίνουμε πια σε μία ανάπτυξη, σε μία ανάπτυξη που θα δείτε και εσείς σε λίγο, γιατί ως οφείλατε και εσείς και με τη δική μας πίεση, και το είχαμε ανάγκη και το δικαιούμασταν, να μπούμε πια σε μία αναπτυξιακή προοπτική που, όπως φαίνεται, έχουμε μπει στο τελευταίο διάστημα.
Το νησί μας έζησε πολύ δύσκολες καταστάσεις, και δικαιολογημένα ο κόσμος, αφού αγκάλιασε τους όποιους μετανάστες στο νησί μας, από την άλλη είχε τις ανησυχίες του, είχε τις αγωνίες του και βέβαια έζησε καταστάσεις τις οποίες δεν ήθελε να ζήσει. Ήθελε οι μετανάστες να φύγουν από το νησί μας, ήθελε πλέον να μπει σε μία κλειστή δομή όλος αυτός ο πληθυσμός, ελεγχόμενη, και βέβαια να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας που ευτυχώς και αυτό, με την αλλαγή της πολιτικής, έγινε.