Εν μέσω υψηλών τόνων και αντιπαραθέσεων ολοκληρώθηκε η ομιλία-παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο που τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους δανειστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν ανέχεται εκβιασμούς.
Ενδεικτικό του ψυχροπολεμικού κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι οι απειλές από τους εταίρους έφτασαν μέχρι του σημείου να παρέμβει η Κομισιόν, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση απάντησε άμεσα: Κατέθεσε το ν/σ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ζητεί μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν στον εκβιασμό, υπερψηφίζοντάς το στη Βουλή.
Ανεβαίνοντας στο Βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια. Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις και μέσα και έξω από την χώρα» και υπογράμμισε ότι «δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, ζητήσαμε και ζητάμε ισότιμη μεταχείριση».
«Μετά από πέντε χρόνια, συζητείται επιτέλους στη Βουλή των Ελλήνων ένα σχέδιο νόμου που γράφτηκε και δεν μεταφράστηκε. Είναι το πρώτο σχέδιο νόμου μετά από πέντε χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των αδύναμων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Σε μήνυμά του προς τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Οι εταίροι, αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν ότι θα ήμασταν η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους απογοητεύσαμε» και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά η Ευρώπη παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, οφειλόμενη σε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα»
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «άρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει στην ιδέα ότι μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πετύχαμε να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, καμία νέα απόλυση. H χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ίδια και όχι έτοιμα προαπαιτούμενα» ενώ σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας του υποστήριξε ότι «ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Αναφερόμενος στο μπλοκάρισμα από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι «κάποιοι μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια. Ώστε να συνεχίζουν να “ξεπαγιάζουν” χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα; Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό;» και σημείωσε ότι «σήμερα προχωράμε στη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Στέγαση, σίτιση, ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών. Έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της».
Την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε η απόφαση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, ύστερα από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, μολονότι δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός ψήφων για την πρόταση.