Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Προσβλέπω σε διακομματική στήριξη για την διάταξη Κασιδιάρη

Φορτισμένος συγκινησιακά ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου έχοντας μόλις επιστρέψει από την κηδεία του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη όπου παρέστη σώσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την οδύνη όλων λέγοντας ότι στην κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα έζησε στιγμές θλίψης αλλά και μεγάλης υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με το θάνατο για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. «Η πατρίδα δεν τους ξεχνά και πάντα τους τιμά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής. «Δηλώνει», τόνισε, «την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική που θέλει η πλατεία». Είπε ακόμα ότι είχε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει την χώρα στον βούρκο και επανέλαβε ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι πεζοδρομιακή Δημοκρατία.

Θωράκιση της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στην σημαντική διάταξη που θα κατατεθεί στην Βουλή για την προστασία από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων. Όπως είπε η διάταξη προσβλέπει στην θωράκιση της δημοκρατίας και την διασφάλιση της ομαλότητας.

Τόνισε ότι προσβλέπει σε διακομματική στήριξη και εξήγησε ότι με την διάταξη αυτή δεν θα μπορεί να συμμετέχει κάποιος που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. «Πρόκειται για ανταπόκριση της πολιτείας και συνταγματική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της», είπε χαρακτηριστικά.

 

Όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στέγαση των ευάλωτων συμπολιτών μας την αντιμετώπιση του μπούλινγκ, την διαχέιριση των αποβλήτων και το νέο αρχαιολογικό μουσείο. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο», είπε κλείνοντας.

«Θέλουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, σχήματα των οποίων ο αρχηγός έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση», περιέγραψε την ρύθμιση ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να απαγορευτούν οι ιδέες.

Τα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ καταθέτοντας την οδύνη όλων για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Επέστρεψα μόλις -ήμασταν μαζί και με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης- από την κηδεία του Υποσμηναγού Τουρούτσικα, ενώ δυστυχώς μόλις χθες έγινε γνωστή και η απώλεια του Σμηναγού Τσιτλακίδη.

Νομίζω ότι είναι στιγμές θλίψης αλλά και μεγάλης υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας, αυτούς που καθημερινά αναγκάζονται να δοκιμάζουν και τα δικά τους όρια, αλλά και τα όρια των μηχανών τους στους ελληνικούς ουρανούς. Έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο για να μπορούμε να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Η πατρίδα δεν τους ξεχνά και πάντα τους τιμά.

Ήθελα τώρα να έρθω στα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Δεν θέλω να αφιερώσω πολύ χρόνο σε αυτά τα οποία συμβαίνουν στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης -είμαι ίσως επηρεασμένος και από την κηδεία στην οποία συμμετείχα.

Θα πω μόνο μία κουβέντα: ότι αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει.

Είχαμε προειδοποιήσει, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το οποίο άκουσα ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες, ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά να την εγκαταλείπει.

Βέβαια θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα ήδη, ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε, πολλές θετικές ειδήσεις: η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά. Μια σειρά από κατατάξεις φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών όπου παλαιότερα ήταν ουραγός. Και μάλιστα είδα σήμερα ότι η χώρα μας βελτίωσε κατά 9 θέσεις -η μεγαλύτερη πρόοδος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- την κατάταξή της στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν συμβεί.

Και βέβαια, αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τις διαπίστωσα τόσο στο Νταβός -όπου βρέθηκα μαζί και με τους δύο Υπουργούς- όσο και στην Ιαπωνία.

Ένα είναι σαφές: δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πισωγυρίσματα, ούτε για νέες περιπέτειες. Η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια είναι σήμερα έννοιες περισσότερο απαραίτητες  παρά ποτέ, γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και οι άλλοι ας μένουν μόνοι, να κατρακυλούν στο περιθώριο.

Είμαστε εκεί που θα θέλαμε; Όχι ακόμα. Το έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά προσπαθούμε και θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε, στηρίζοντας τον πολίτη στις κρίσεις τις οποίες ξεπεράσαμε, αλλά και τώρα απέναντι στην ακρίβεια. Έχουμε ήδη ουσιαστικά ελέγξει, εξουδετερώσει τις αυξήσεις στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα μας βοηθά και η διεθνής πορεία των τιμών.

Η μάχη στα τρόφιμα συνεχίζεται. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει αποτελέσει ένα σημαντικό «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό. Έρχεται εντός των επόμενων εβδομάδων και η κάρτα αγορών, το «Market Pass».

Και βέβαια σοβαρή ανακούφιση δίνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες κατεβλήθησαν ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου. Και βέβαια, θα το ξαναπούμε, στόχος μας και στόχος δεύτερης τετραετίας είναι η συνολική αναβάθμιση των μισθών στη χώρα.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την πολιτική για την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη,

Παρουσίαση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού,

Παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη του νομοσχεδίου για τη χορήγηση αποζημίωσης προς τον σκοπό αποκατάστασης κτηρίων από καταστροφικά φαινόμενα,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και β) Ιατροδικαστική Υπηρεσία,

Παρουσίαση ερανιστικών νομοσχεδίων από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

Εισήγηση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για το Εθνικό Σχέδιο για την Αστεγία,

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την Τροποποίηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

 

 

ΜητσοτάκηςΥπουργικό Συβούλιο