Με την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέσω της εισαγωγής νέων νομοσχεδίων προς συζήτηση στη Βουλή απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν μέχρι τις εκλογές.
«Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Μαραθώνα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι περιφρονεί το Κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη.
Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Ως απάντηση στον ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, προετοιμάζοντας ένα μπαράζ νομοθετημάτων που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που περιλαμβάνει τέσσερα νομοσχέδια (το εθνικό σχέδιο για την αστεγία, την τροποποίηση του εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης) αποτελεί την απόδειξη ότι η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στα «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια» του κ. Τσίπρα και προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της μέχρι τις εκλογές, την ημερομηνία των οποίων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και δεν θα την επιβάλει αντιθεσμικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Σήμερα η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές του μορφώματος του Ηλία Κασιδιάρη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, χωρίς να αποκλείουν σημειακές τροποποιήσεις που όμως δεν θα μεταβάλλουν τον σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και κυρίως δεν θα διακινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να τορπιλίσει την συναίνεση»
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να τορπιλίσει τη συναίνεση ακόμα και για ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας που αφορά τον αποκλεισμό από τις εκλογές των καταδικασμένων μελών της ΧΑ, ενώ επισημαίνουν ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου να περιληφθεί αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα. Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να αποτελέσει νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από ορισμένα πολιτικά στελέχη δεν θεωρούνται τυχαία τα όσα υποστήριξε από τον Μαραθώνα ο κ. Μητσοτάκης για επιστροφή του κ. Τσίπρα στο 2012, «τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα».
«Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε. «Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, “έφαγε τα μούτρα του” και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αφήσει στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια» και, δίνοντας το στίγμα της δικής του στρατηγικής που είναι η σύγκριση της δικής του κυβερνητικής θητείας με την προηγούμενη, κατάληξε: «Ας σοβαρευτεί επιτέλους και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων. Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια;».
Για τα περί τηλεμαχίας Μητσοτάκη-Τσίπρα
Όσο για το τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το οποίο πέταξε το γάντι χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται στη Βουλή», εκεί απ’ όπου αποφάσισε να αποχωρήσει κατ’ ουσίαν ο κ. Τσίπρας «γυρνώντας την πλάτη του στον δημοκρατικό διάλογο». Όπως προσθέτουν όμως οι ίδιες πηγές, «τα πραγματικά προβλήματα δεν επιλύονται σε τηλε-μονομαχίες αλλά με θέσεις και προγράμματα, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει».
Κριτική και από την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποχή
Ας σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε στήριξη ούτε από την αντιπολίτευση στην πρωτοβουλία του να μην παρίσταται στις ψηφοφορίες της Βουλής, πλην της διάταξης για τη Χρυσή Αυγή. Ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του την κίνηση δίνει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το δικαίωμα να είναι εκεί από την αρχή έως το τέλος των συνεδριάσεων και να ψηφίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση». Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην ΕΡΑ, χαρακτήρισε την κίνηση ως μια προεκλογική φωτοβολίδα με απέραντη υποκρισία, καθώς, όπως τόνισε, «τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα συνέπραττε με τη ΝΔ.». Η Ελληνική Λύση ανέφερε πως «οι μάχες ενάντια στην κυβερνητική ασυδοσία δίδονται εντός του Κοινοβουλίου» και ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω Twitter πως «το Ζάππειο τελικά εμπνέει ρεσιτάλ υποκρισίας από τις αξιωματικές αντιπολιτεύσεις».