Ήταν γνωστά εδώ και καιρό στους θεσμούς τα δύο νομοσχέδια

Τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν «εν γνώση των θεσμών εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τα δυο νομοσχέδια, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων «έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος», ενώ τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν «σχετικά χαμηλό κόστος» της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή (20/03) καθώς επίσης και της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα (23/03) στο Βερολίνο, ο κ. Σακελλαρίδης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει στο νέο κύκλο επαφών που ξεκινά «να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας σε ένα πλαίσιο πολιτικό. Θέλουμε να ξεκαθαριστεί η κατεύθυνση και το πλαίσιο. Για να υπάρχει μια πολιτική λύση έχει σημασία να τοποθετηθούν και οι ηγέτες κάποιων σημαντικών χωρών».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «θέλω να πιστεύω ότι δεν την υπονομεύει κανένας» και υπογράμμισε πως «αυτό που ζητάμε είναι να γίνει η συζήτηση στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσει πώς εφαρμόζεται η συμφωνία».

«Δεν είναι δυνατόν να έχει ληφθεί μια απόφαση. Δεν υποτιμάμε τις τεχνικές επιτροπές» συνέχισε και διαπίστωσε πως «δεν έχει τελειώσει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Και βέβαια ισχύει. Απ’ τη δική μας πλευρά καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Υπερασπιζόμαστε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και τις μεταρρυθμίσεις».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουμε τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις. Σήμερα έχουμε μια δημοπρασία εντόκων γραμματίων και ελπίζουμε ότι ο ΟΔΔΗΧ θα καταφέρει να τα αντλήσει», ενώ αναφερόμενος για την ρευστότητα παραδέχθηκε πως «υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, είναι γνωστά και επειδή πολλές φορές η ρευστότητα χρησιμοποιείται σαν ένας μοχλός πίεσης, στην πενταμερή θέλουμε να θέσουμε και το κοινό πλαίσιο για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση».

Ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε πάντως πως η κυβέρνηση «έχει λαϊκή εντολή» να μην πάρει μέτρα λιτότητας. «Πόσο να σφίξεις το ζωνάρι στον ελληνικό λαό που δεν έχει άλλα να δώσει»,ανέφερε χωρίς όμως να επιβεβαιώσει εάν οι εταίροι-πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα νέα εισπρακτικά μέτρα.

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τον Απρίλιο, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτημα δανεισμού ή ρευστότητας και συμπλήρωσε όμως ότι θα συζητηθούν «επενδύσεις και κοινά επωφελείς οικονομικές δραστηριότητες. Ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής μας είναι σαφώς ευρωπαϊκός στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής οι επαφές με σημαντικές χώρες πρέπει να γίνονται».

ΚομισιόννομοσχέδιαΣακελλαρίδης