Το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αποτέλεσε για την κυβέρνηση μια άσκηση πολιτικής ισορροπίας προς το κεντροδεξιό ακροατήριο, ειδικά εντός του πλαισίου της άτυπης προεκλογικής περιόδου στην οποία βρισκόμαστε.
Οι τελικές αποφάσεις βασίστηκαν σε ένα στέρεο σκεπτικό, όπως παρουσιάζεται από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να αποδίδεται πολιτική χροιά στην επικοινωνία του, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου είχε καταλήξει εγκαίρως στον τρόπο χειρισμού και η χθεσινή σύσκεψη επικύρωσε τις λεπτομέρειες.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την οικογένεια του εκλιπόντος για την επιδείνωση της υγείας του και είχε τον χρόνο να αξιολογήσει την κατάσταση και τα αιτήματα που μετέφεραν οι γιοι του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησαν «με πολύ ευπρεπή τρόπο» -και χωρίς να μπορούν να χαρακτηριστούν απαιτήσεις- να γίνει η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους και να εκτεθεί η σορός σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.
Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των γιων τού τέως
Στις συζητήσεις που έγιναν τις επόμενες ημέρες εντός του κυβερνητικού επιτελείου αποκλείστηκε αμέσως το ενδεχόμενο να γίνει μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, με το επιχείρημα ότι o Κωνσταντίνος ήταν έκπτωτος βασιλιάς και δεν είχε ελληνική ιθαγένεια, η οποία αφαιρέθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και καμία κυβέρνηση δεν την απέδωσε εκ νέου. Μια διαφορετική απόφαση θα ικανοποιούσε περισσότερο ένα μικρό ακροατήριο στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, όμως το βλέμμα στράφηκε προς το Κέντρο, εκεί που στοχεύει στην εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ. Κανείς δεν θα ήθελε να σταλεί στην παρούσα συγκυρία λάθος μήνυμα, αναμοχλεύοντας καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με το παρόν της χώρας. Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να δημιουργηθεί απόσταση από παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους.
Η δήλωση του πρωθυπουργού για τον θάνατο του τέως
Άλλωστε, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του τέως βασιλιά ήταν πολύ ζυγισμένη και προσεκτικά διατυπωμένη, περιλαμβάνοντας τις ευαισθησίες της πλειοψηφίας των πολιτών. Επίσης, αρνητική ήταν η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να τεθεί η σορός σε 3ήμερο λαϊκό προσκύνημα. Ο θεσμός της βασιλείας στη χώρα έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και αποτελεί πλέον θέμα μόνο για τους ιστορικούς, ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρχουν ουρές έξω από τη Μητρόπολη δεν ήταν κάτι το επιθυμητό. Έτσι, αυτό θα συμβεί μόνο για λίγες ώρες κατά την εξόδιο ακολουθία, στη Μητρόπολη, και αυτό μένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς η συζήτηση με την οικογένεια συνεχίζεται.
Κυρίως, όμως, αποφεύγεται με αυτούς τους χειρισμούς μια ανέξοδη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την αντιπολίτευση, η οποία, όπως εκτιμούν ορισμένα στελέχη, θα επιχειρούσε να εργαλειοποιήσει οποιαδήποτε άλλη απόφαση, χωρίς καν αυτή να εμπεριέχει πολιτικά χαρακτηριστικά από την πλευρά της κυβέρνησης. Μετά και τη διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία μόνο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.