Man With a Plan

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο αμερικάνικο περιοδικό Jacobin, προτείνει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλάνου για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. “Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει το συντομότερο δυνατόν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και θα πρέπει να επιβάλει αμέσως σε ελέγχους τις τράπεζες. Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι έκανε η ΕΕ στο θέμα της Κύπρου. Τώρα, πόσο καιρό αυτοί οι έλεγχοι θα διαρκέσουν και τι μορφή θα πάρουν θα είναι ένα θέμα το πως εξελίσσεται η κατάσταση […] Έχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα είδη δράσης για να προετοιμαστούμε.” Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, προτείνει επίσης την οικοδόμηση νέων συμμαχιών: “η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι χώρες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν”.

Εύλογα θα μου πείτε, ο Λαπαβίτσας δεν καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας. Συμφωνώ. Επίσης, δεν πιστεύω πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να γίνει ένα τέτοιο σχέδιο πραγματικότητα. Αν το Grexit φαντάζει πιθανότερο σήμερα από ό,τι στο παρελθόν είναι λόγω της αυξημένης πιθανότητας Graccident, να βρεθούμε δηλαδή εκτός Ευρωζώνης από λάθος, από ατύχημα. Άλλωστε, δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε τις τελικές επιπτώσεις της υψηλού ρίσκου διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αναρωτιέται όμως κανείς, έστω ότι όλα πάνε κατ’ ευχή. Έρχεται η ώρα να περάσει η κυβέρνηση μέτρα, τη νέα συμφωνία, μεταρρυθμίσεις μέσα από τη Βουλή. Ποιος από την αριστερή πλατφόρμα του κόμματος θα ψηφίσει αυτά τα νομοσχέδια; Αν το “σχέδιο” τους είναι να επαναφέρουν τη δραχμή, όπως ευθαρσώς δηλώνει ο κύριος Λαπαβίτσας, υποψιάζομαι κανένας.

Από την απόλυτη οπισθοδρόμηση, πάμε τώρα στον κωμικοτραγικό φουτουρισμό… Ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης και υπεύθυνος συντονισμού του έργου της, Άλεκος Φλαμπουράρης, υποστήριξε μέσα από συνέντευξή του στην Καθημερινή πως τα ευρωπαϊκά χρέη είναι… αέρας, “γι’ αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα!”. Προτείνω ως ένδειξη συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργούστο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα, να κάνουμε δώρο στην Angela Merkel ένα μπαλόνι. Ως προκαταβολή…

 

ΕΕΕΛΛΑΔΑΛαπαβίτσαςΣΥΡΙΖΑΦλαμπουράρης