Η πρώτη προεκλογική σύσκεψη, που έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του στενού κυβερνητικού και κομματικού πυρήνα, υπό τον πρωθυπουργό, σήμανε την έναρξη των προετοιμασιών της κεντροδεξιάς παράταξης για την διπλή αναμέτρηση της άνοιξης.
Για πρώτη φορά το πρωθυπουργικό γραφείο όρισε επισήμως τον Απρίλιο ως ορόσημο και αφετηρία για τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θέτοντας όλο τον μηχανισμό σε εγρήγορση. Όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης «θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».
Στόχος η αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη
Ο στόχος της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη θέτει ψηλά τον πήχη για όλους στη ΝΔ και όπως τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα πρέπει το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η αύξηση των μισθών, ώστε να υπάρξει σύγκλιση στα επίπεδα των ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε., καλύπτοντας την υστέρηση που υπήρξε στα χρόνια των μνημονίων. Επίσης, η κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός στην ομάδα που έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση του είναι να δοθεί έμφαση στη στήριξη των νέων και στο κοινωνικό πρόσημο των πολιτικών που θα ασκηθούν. Για την επεξεργασία των θέσεων σε κάθε τομέα πολιτικής συμβάλλουν 84 ειδικοί και πολιτικά στελέχη που έχουν χωριστεί σε 11 ομάδες.
Η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας
Όπως το έθεσε στενός συνεργάτης του, «οι πολίτες ψηφίζουν με βάση το τι περιμένουν από μια κυβέρνηση και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προεκλογική μας στρατηγική». Παράλληλα, θα υπάρξει προβολή του έργου που έγινε την τελευταία τετραετία σε όλους τους τομείς, ωστόσο, όπως το έθεσε άλλη πηγή, θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ πως οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν γίνονται πράξη. «Όπως υλοποιήσαμε την μείωση φόρων και εισφορών και την ψηφιοποίηση του κράτους στην πρώτη τετραετία, θα προχωρήσουμε με σχέδιο και υπεύθυνες πολιτικές την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας στην επόμενη», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.
Δημοφιλέστερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις
Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής προσπάθειας θα βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης που παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, καθώς, όπως σημειώνουν πολιτικά στελέχη, καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας από την εκλογική απήχηση του κόμματος του, με βάση τις ίδιες μετρήσεις. Για αυτό σχεδιάζεται ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την χώρα, αρχής γενομένης από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Ανάλογες εξορμήσεις θα γίνουν και από κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια που καλούνται να αναδείξουν τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και τα περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, με τα έργα που έχουν γίνει καθώς κι αυτά που έχουν σχεδιαστεί.
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αναδείξει και το γεγονός ότι το κυβερνητικό έργο δεν έχει παγώσει λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου. Μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, κάτι που προσδιορίζεται μετά το τέλος Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματιστεί 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε Υπουργείο, 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, 498 δράσεις και 1.913 έργα.
Οι επικρατέστεροι στη ΝΔ για τη θέση του εκπροσώπου
Μία εκκρεμότητα που μένει ανοιχτή για την προεκλογική περίοδο είναι ποιος ή ποια θα αναλάβει χρέη εκπροσώπου στη θέση του Γιάννη Οικονόμου που θα δώσει την μάχη του σταυρού στη Φθιώτιδα εμπίπτοντας στο ασυμβίβαστο των τηλεοπτικών εμφανίσεων.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα να μην οριστεί μόνο ένα πρόσωπο σε αυτή την θέση για τις περίπου 30 ημέρες της προεκλογικής περιόδου, αλλά τον ρόλο αυτό να διαδραματίζουν εκ παραλλήλου συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου οι οποίοι δεν θα πολιτευτούν, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού «δεν προκρίνεται να έρθει σε αυτή τη θέση κάποιος εκτός του σημερινού κυβερνητικού πυρήνα», και ακόμα και αν τελικά οριστεί μόνο ένα πρόσωπο «αυτό να προέρχεται από το σημερινό σχήμα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το σχήμα θα μπορούν να συνδράμουν και οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας που δεν έχουν περιορισμό στις εμφανίσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.