Στον ρόλο του Αντρέα Κοτσολίνο, για τον οποίο η προεδρία της ΕΕ, ζήτησε άρση της ασυλίας εστιάζει ο ιταλικός Τύπος.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκαλεί, τον Κοτσολίνο «κληρονόμο του Παντσέρι», λέγοντας χαρακτηριστικά πως φαίνεται να είχε «σταθερό ρόλο στην οργάνωση, της οποίας ήταν ένας από τους πυλώνες μαζί με τους Παντσέρι και Τζιόρτζι».
Επικαλούμενη τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, η ιταλική εφημερίδα μιλά για μια ομάδα παρεμβολής στη μισθοδοσία του Μαρόκου, αφού ο Κοτσολίνο φαίνεται να είχε συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά με τον επικεφαλής των Μαροκινών μυστικών υπηρεσιών (Dged) το 2019, όταν «θα γινόταν η παράδοση της σκυτάλης μεταξύ του απερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Παντσέρι και του Κοτσολίνο».
Ο Κοτσολίνο και ο Παντσέρι ζήτησαν να πληρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Στο πλαίσια της έρευνας, ο Παντσέρι φαίνεται να δήλωσε πως «ο σημερινός πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ (δηλαδή ο Κοτσολίνο) έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει έκτακτα ψηφίσματα», κάτι το οποίο αποκαλύπτει και τους δύο ρόλους κλειδιά για τον ευρωβουλευτή: η προεδρία της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και η συνπροεδρία της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ.
Τα βελγικά ερευνητικά στοιχεία που μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα αναφέρουν πως οι Παντσέρι και Κοτσολίνο το 2019 «είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τις Μαροκινές μυστικές υπηρεσίες, μέσω του πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, να ασκήσουν παρέμβαση υπέρ του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντάλλαγμα να πληρώνονται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως».
Η La Repubblica αναφέρεται και στη «συμμετοχή του Κοτσολίνο στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογισμικό ”Pegasus” τον Ιανουάριο του 2022, η οποία ήταν προγραμματισμένη, δεδομένης της δημόσιας συμμετοχής του Μαρόκου στον εν λόγω φάκελο».
Όπως τονίζει η ιταλική εφημερίδα, «το λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Μαρόκο για τον έλεγχο των αντιπάλων του».