Πότε θα προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός, τι δείχνουν οι τελευταίες του κινήσεις

Η ανακοίνωση του «Market Pass» για 8,5 εκ. πολίτες προστέθηκε από το βράδυ του Σαββάτου στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στα «όπλα» της για την απόκρουση της πίεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις κάλπες.

Η κάλυψη από το κράτος του 10% του μέσου κόστους κάθε νοικοκυριού για ένα ευρύ φάσμα βασικών ειδών διαβίωσης, με χρήματα που θα προέλθουν από την φορολόγηση των διυλιστηρίων και όχι την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, έρχεται να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό και να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημα τους να συμπιέζεται από την ακρίβεια.

Πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «αποτελεί απάντηση στην πληθωριστική κρίση και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας» σε αντιδιαστολή με «την καταστροφολογία και την λάσπη στην οποία επιδίδεται η αντιπολίτευση».

Πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση

Η ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση την Τρίτη και η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει το πρέσινγκ προς στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση που θα τηρήσει. «Το αδήριτο ερώτημα είναι: θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα αποτελέσει εξαίρεση;», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με εμφανή την πρόθεση να στριμώξει πολιτικά τον κ. Τσίπρα. Διότι, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού και την επίθεση που εξαπέλυσε στον πρωθυπουργού για την οικονομία και την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής καλείται στη Βουλή για να ψηφίσει άλλο ένα κυβερνητικό μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους μήνες είναι να αποτυπωθούν αυτά τα μέτρα στην τσέπη των πολιτών και να αντιπαραβάλει στην κριτική της αντιπολίτευσης συγκεκριμένες λύσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα. «Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στο γήπεδο της τοξικότητας και της λάσπης», όπως λένε συνεργάτες του, αλλά στοχεύει στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και της στήριξης των πολιτών.

Ο ορίζοντας των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί –αυξήσεις συντάξεων τον Ιανουάριο, market pass τον Φεβρουάριο, αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου- οδηγεί στελέχη της κυβερνητικής παράταξης στην εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. «Θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να δουν τα οφέλη στο εισόδημα τους οι πολίτες», σχολίαζε μετά την ανακοίνωση του νέου μέτρου ένα από αυτά και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός μάλλον το εννοεί ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της άνοιξης».

Το γεγονός είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν και ακόμα ζυγίζει την απόφαση του. Το Σάββατο, αφού ευχήθηκε στους δημοσιογράφους καλές γιορτές είπε ότι ο ίδιος θα τις περάσει στο Μέτσοβο διότι «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σκεφτεί τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι όλες τις σημαντικές του αποφάσεις τις παίρνει όταν είναι στο βουνό και το αυτό είχε πράξει το 2019 όταν αποφάσισε να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

εκλογέςημερομηνίεςΜητσοτάκης