Politico: Γιατί κάποιοι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το QatarGate;

Το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate με ελληνικό άρωμα, έχει κλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης (15/12) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ για τις λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις για το QatarGate.

Ομως όπως εξηγεί το Politico, για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, δεν είναι θέμα μείζονος σημασίας το σκάνδαλο διαφθοράς. «Πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα για το Κοινοβούλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο ίδιο μέσο.

«Η δυνητική ζημιά στη φήμη εδώ μπορεί να είναι τεράστια», δήλωσε στο Politico ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας της φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης European Movement International. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του ενός ή του άλλου θεσμικού οργάνου. Το θέμα είναι ότι μόλις βάλεις τη λέξη διαφθορά δίπλα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό, οι άνθρωποι συνδέουν αυτόματα την ΕΕ με την πράξη της διαφθοράς», επισήμανε ο κ. Φασούλας.

Το QatarGate ως όπλο των αντιευρωπαϊστών

Οι ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν παραδοσιακά ένα μέρος όπου οι αντι-ΕΕ δυνάμεις μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Πράγματι, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕΕ – όπως ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν- έχουν τραβήξει την προσοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν μετακομίσουν στην πατρίδα τους για να διαδώσουν περαιτέρω το ευρωσκεπτικιστικό τους μήνυμα.

Τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το σκάνδαλο QatarGate, το οποίο συγκλόνισε το Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να δυσφημίσει ακόμη περισσότερο το θεσμό της ΕΕ. «Αυτό το σκάνδαλο κινδυνεύει να παίξει κατευθείαν στα χέρια των αντιευρωπαϊκών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων. Είναι ζωτικής σημασίας να προλάβει η ΕΕ, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του 2024», δήλωσε ο Πέτρος Φασούλας.

Υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα εκτός του QatarGate
Εκτός από την προγραμματισμένη ενημέρωση της Ρομπέρτα Μετσόλα προς τους ηγέτες της ΕΕ το πρωί της Πέμπτης, καμία περαιτέρω συζήτηση για το σκάνδαλο δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. Ένας διπλωμάτης δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι η αντίδραση των ηγετών μπορεί να εξαρτηθεί από το τι έχει να πει η ίδια η Μετσόλα.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίσης πολλά άλλα θέματα να συζητήσουν, όπως η πολυεπίπεδη συμφωνία για να ξεκλειδώσουν τα 18 δισ. ευρώ σε βοήθεια για την Ουκρανία και το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πως μπορεί να επηρεάσει το QatarGate κράτη-μέλη της ΕΕ

Η έκταση που έχει πάρει το QatarGate θα μπορούσε να είναι αρκετά δυσάρεστο για πολλές χώρες, καθώς υπάρχουν εκκλήσεις για επανεξέταση των επικερδών αεροπορικών συμφωνιών με το Κατάρ.

Αρκετά μέλη της ΕΕ έχουν επίσης αυξήσει την ενεργειακή τους εξάρτηση από την Ντόχα, καθώς προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, γερμανικές εταιρείες σύναψαν 15ετή συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ και την Τετάρτη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι ο ενεργειακός όμιλος MVM θα ξεκινήσει συνομιλίες με την QatarEnergy για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διχογνωμία για το QatarGate
Ερωτηθείς εάν οι ισχυρισμοί για πιθανή διείσδυση μετρητών έναντι επιρροής στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναγκάσουν την ΕΕ να επανεξετάσει άλλα εμπορικά συμφέροντα με το Κατάρ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε το ερώτημα την Τετάρτη, διατηρώντας το επίκεντρο στις ιδιαιτερότητες της τρέχουσας βελγικής υπόθεσης.

«Αυτό που πρέπει να επανεξεταστεί είναι ποιες κατηγορίες πρέπει να γίνουν εναντίον εκείνων που βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι έχουν δωροδοκηθεί, και φυσικά αυτό ισχύει και για εκείνους που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά», δήλωσε στους ο Όλαφ Σολτς στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε ρητά το βράδυ της Τρίτης (13/12) ότι οι εξελισσόμενες ανακαλύψεις δεν πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια αγοράς φυσικού αερίου της χώρας του. «Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο Χάμπεκ. Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να αποφύγουν το θέμα.

Φτάνοντας σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας την Τετάρτη (14/12), ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν επισήμανε, ότι ο κόσμος είναι «σοκαρισμένος» από τα όσα συνέβησαν σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς και ζήτησε τη δημιουργία ενός οργάνου σε επίπεδο ΕΕ για την αστυνόμευση των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου.

«Απαιτείται η όλη ιδέα ενός εποπτικού οργάνου που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση και την τήρηση της δεοντολογίας. Προφανώς, πρέπει να γίνονται οι δέουσες διαδικασίες, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή έχει αυξήσει τις εξουσίες του με την πάροδο των ετών», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

«Μερικά χαλασμένα μήλα και όχι σάπιο βαρέλι» το QatarGate

Άλλοι ηγέτες επανέλαβαν μία άποψη που πολλά μέλη του Κοινοβουλίου υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα -ότι οι καταγγελίες για διαφθορά δεν υποδεικνύουν ένα συστημικό πρόβλημα, παρά μόνο μερικά χαλασμένα μήλα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας παραδέχθηκε ότι οι αποκαλύψεις ήταν επιζήμιες «όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους Ευρωπαίους πολιτικούς». «Πρέπει να επιβεβαιώσω και να πω ότι δεν είμαστε όλοι έτσι», πρόσθεσε η Κάγια Κάλλας, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση αυτών των περιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τους στο μέλλον.

PoliticoQatargate