Πολυεπίπεδο σοκ έχει προκαλέσει στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες η είδηση για την σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η Καϊλή διεγράφη τόσο από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D).
Σύμφωνα με την έρευνα, το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους των Βρυξελλών. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.
Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir η έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα Michel Claise, ειδικό σε θέματα οικονομικών υποθέσεων. Οι έρευνες για τα εν λόγω πρόσωπα έγιναν με μεγάλη διακριτικότητα και ξεκίνησαν πριν από 4 μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία πάταξης της διαφθοράς του Βελγίου (OCRC).
Ο Ανδρουλάκης «καρατόμησε» την Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ
Αντιδρώντας άμεσα, ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών Αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντέδρασε ακαριαία.
Με τσάντα γεμάτη χρήματα βρέθηκε και ο πατέρας της
Με μια τσάντα γεμάτη χρήματα και έτοιμος να αποχωρήσει εντοπίστηκε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα L’Echo, που μεταδίδει επίσης ότι βρέθηκαν τσάντες με μετρητά στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και ο πατέρας της εντοπίστηκε με χαρτοφύλακα γεμάτο με χρήματα, έτοιμος να αναχωρήσει.
Κατά την ίδια πηγή, είχε ενημερωθεί από συνεργάτες του για τα όσα συνέβαιναν.
Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, η υπόθεση που ερευνάται αφορά σε «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».
Οι έρευνες ξεκίνησαν το καλοκαίρι υπό άκρα μυστικότητα και συνεχίζονται.
Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ταχύτατα τα αντανακλαστικά του, διαγράφοντας την Εύα Καϊλή, ενώ το ίδιο έκανε λίγη ώρα αργότερα το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκτεταμένες έρευνες στις Βρυξέλλες
Το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 16 έρευνες σε οικίες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, προσήχθησαν, προκειμένου να καταθέσουν στους αρμόδιους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.
Ανάμεσά σε αυτούς η Εύα Καϊλή αλλά και ο σύζυγός της, ο οποίος και συνελήφθη.
Το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στη συνέχεια σε ακρόαση.
Πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.
Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. – κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D – ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης.
Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity.
Έρευνες έγιναν και στο σπίτι του Παντζέρι, όπου και κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.
Διεγράφη και από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών
Αργά το βράδυ η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών S&D ανακοίνωσε ότι διέγραψε την Εύα Καϊλή από την ομάδα του.
Αναλυτικά σε ανάρτηση στο Twitter οι ευρωσοσιαλιστές ανέφεραν: «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».
The Socialists and Democrats group in the European Parliament has taken the decision to suspend MEP Eva Kaili’s membership of the S&D Group with immediate effect, in response to the ongoing investigations.
— S&D Group (@TheProgressives) December 9, 2022
Το χρονικό
Αρχικά η βελγική εφημερίδα Le Soir ανακοίνωσε ότι η Εύα Καϊλή προσήχθη και εξετάζεται. Ωστόσο, λίγο αργότερα πληροφορίες του VRT και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έγραψε: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».
Σύμφωνα με τη Le Soir, συλληφθέντες είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο τελευταίος, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.
#BREAKING European Parliament vice-president Eva Kaili arrested pic.twitter.com/ukxMPBh90b
— AFP News Agency (@AFP) December 9, 2022
Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας/Αστυνομίας του Βελγίου
Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας/Αστυνομίας του Βελγίου αναφέρει ότι η δικαστική αστυνομία έχει σφραγίσει τα γραφεία τριών ευρωβουλευτών που προέρχονται από το χώρο των σοσιαλδημοκρατών: Της Ελληνίδας Εύας Καϊλή, της Βελγίδας Μαρί Αρένα (S&D) και του επίσης Βέλγου, Μάρκ Ταραμπέλα (PES).
Επίσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε 500.000 (κατ’ άλλους 600.000 ευρώ) σε μετρητά, καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί».
Μιλώντας για τις εξελίξεις εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε στο Reuters ότι δεν θα σχολιάσει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές εάν χρειαστεί.
Τι ισχύει με την ασυλία της Εύας Καϊλή
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ’ αυτοφώρω αδικημάτων.
Σημειώνεται, επίσης, ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) η Εύα Καϊλή δεν χάνει τη θέση της ούτε ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ως ευρωβουλευτή. Εκτός αν τα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου αποφασίσουν διαφορετικά τη Δευτέρα, ή και νωρίτερα. Σε αυτή την περίπτωση, τη θέση της Εύας Καϊλή θα πάρει ο επιλαχών Νίκος Παπανδρέου.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir γράφει συγκεκριμένα:
«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.
Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».
Affaire anti-corruption: la vice-présidente du Parlement européen Eva Kaili interpellée https://t.co/WbJBnsDxnb pic.twitter.com/12Nv88FayW
— Le Soir (@lesoir) December 9, 2022
Καταγγελίες για δωροληψίες από «χώρα του Κόλπου»
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν χθες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο έρευνας για «μίζες» από «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
Η χώρα του Κόλπου δεν κατονομάζεται από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Σύμφωνα ωστόσο με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», πρόκειται για το Κατάρ, αξιωματούχοι του οποίου είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, ο οποίος ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.
Ευρωσοσιαλιστές: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά -Να γίνει ενδελεχής έρευνα
Η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών αντιδρώντας, ζήτησε να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς, τονίζοντας: «Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Διατηρούμε στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα, με πλήρη αποκάλυψη όσων έχουν συμβεί και θα συνεργαστούμε με όλες τις Αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας».
We are appalled by the allegations of corruption in EU institutions.
We take a zero tolerance stance on corruption.
We are the first to support a thorough investigation w/ full disclosure, and will cooperate with all investigating authorities throughout.https://t.co/B5tXcIkm5u— S&D Group (@TheProgressives) December 9, 2022
🇪🇺 @Europarl_EN VP @EvaKaili met with 🇶🇦 Minister Ali bin Samikh Al Marri @MOLQTR. The #EU official welcomed #Qatar’s commitment to continue labour reforms after the #WorldCup2022 & wished 🇶🇦 a successful tournament. https://t.co/DxzsD46uzP pic.twitter.com/RVuJhITwg1
— Cristian Tudor (@CristianTudorEU) November 1, 2022
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της για το Κατάρ το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Επικαλέστηκε δε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ
«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».
Δείτε βίντεο με τον Νίκο Ανδρουλάκη να «αδειάζει» Καϊλή για το Κατάρ
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».
Είναι μάλιστα ενδεικτικό της ενόχλησης Ανδρουλάκη, το γεγονός ότι επέλεξε να παραστεί στην ψηφοφορία που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ, όπου και υπερψήφισε την «σκληρή πρόταση» και όχι εκείνη της Καϊλή, προκειμένου να καταστήσει απολύτως διακριτή την διαφωνία του.
ΚΚΕ για Καϊλή: Τα λόμπι στο Ευρωκονοβούλιο και η ΕΕ των μονοπωλίων «φυτώρια» διαφθοράς
«Οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα τους και η αντιπρόεδρος Ε. Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς «αίματος» της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο, με ένα ψήφισμα-παρωδία, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, νομιμοποιούσε τη βαρβαρότητα σε βάρος των εργατών στα κάτεργα του Μουντιάλ του Κατάρ. Πρόκειται για την ίδια βαρβαρότητα που η κυρία Καϊλή χαρακτήριζε «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα»!» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:
«Οι ανταγωνισμοί διαφόρων μεγάλων συμφερόντων κι ομίλων για τον έλεγχο της διοργάνωσης, τα χιλιάδες θεσμοθετημένα λόμπι στο ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η ΕΕ των μονοπωλίων αποτελούν «φυτώρια» διαφθοράς και συνιστούν κανονικότητα ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν παίρνει γιατρειά».
Η σχέση Καϊλή – Κατάρ
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβη τον περασμένο μήνα στο Κατάρ, όπου είχε συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους, με ζητούμενο να ανοίξει διπλωματικός κοινοβουλευτικός διάλογος της Ντόχα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας προ ημερών από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο» στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Οι συλλήψεις
Συνολικά, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή, ως ύποπτα για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Η χώρα δεν κατονομάστηκε από την Εισαγγελία.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την εφημερίδα Le Soir, ωστόσο, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας.
Εξάλλου, για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.
Ασυλία και εξαιρέσεις
Στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, η Ευρωβουλευτής καλύπτεται από βουλευτική ασυλία, η οποία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή, αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:
· εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του· και
· εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη.
Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.
Σε περίπτωση, όμως, που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.
Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.
Τέλος, οι Ευρωβουλευτές, σε κάθε περίπτωση, διατηρούν την έδρα τους ακόμη και αν αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, καθώς η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.