«Να σπάσει η σιωπή», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που επισκέφθηκε το πρωί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
«Επισκέφθηκα το Κέντρο με στόχο να σας ενθαρρύνω, να σας συγχαρώ και να δεσμευθούμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επεκταθούν αυτές οι δομές», τόνισε ο κ. Τσίπρας
«Γυναικοκτονίες είχαμε πάντα αλλά δεν είχαν αυτή την ένταση και δεν ήταν ορατές. Και για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτήν τη συνολική συνειδητοποίηση του προβλήματος, να την αξιοποιήσουμε σε δύο κατευθύνσεις», είπε, ο κ. Τσίπρας για να τονίσει: «Να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας και δεύτερον να φτιάξουμε δομές. Δομές συμβουλευτικές, ξενώνες φιλοξενίας». «Γιατί άντε καταγγέλλεις. Πού πας μετά;», επισήμανε. «Κυρίως», συνέχισε «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αυτό είναι πιο δύσκολο, στην απονομή της δικαιοσύνης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «το μεγάλο θέμα στη χώρα μας είναι από τη μια ο κατακερματισμός στις υπηρεσίες, συμβουλευτικές, φιλοξενίας, πρόληψης, και από την άλλη είναι ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης».
Οι εργαζόμενοι όσο και ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην έκρηξη των κρουσμάτων, «αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο το 84% των περιστατικών που δέχθηκαν αφορούσε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και για παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας με κρατική ευθύνη, είτε κεντρικά είτε από τους δήμους.
Επιπλέον, είπε, «έχουμε να κάνουμε και πολύ δουλειά στο πεδίο και μέσα στην οικογένεια. Δηλαδή πρέπει να σπάσουμε και τις αιτίες που δημιουργούν την ενδοοικογενειακή βία». Εξήγησε ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τον τρόπο που διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας. «Όσοι έχουμε αγόρια κυρίως αλλά όχι μόνο. Αν αυτό δεν σπάσει μέσα στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας, μέσα στο σχολείο, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί», ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει περισσότερο θάρρος», σημειώνοντας ότι «έχει αναδειχθεί ως πρόβλημα, κάτι το οποίο κρυβόταν κάτω από το χαλί στις οικογένειες μέσα, στη κοινωνία μας».