Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε τους πιστωτές μας

«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ARD.

O Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς τους εταίρους για σύναψη “λογικών συμφωνιών” οι οποίες θα βοηθήσουν την χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της. Σε ό,τι αφορά το επίμαχο βίντεο με την απρεπή χειρονομία, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για προϊόν μοντάζ.  «Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο, όπως υπάρχει και άλλο ένα που δείχνουν στην Ελλάδα, στο οποίο δήθεν δίνω το χέρι μου σε ξένο πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή πίσω», τόνισε ενώ αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε τον προσέβαλε.

«Θεωρώ τραγικό ότι έφεραν το ένα περήφανο έθνος εναντίον του άλλου, αντί να μας φέρουν μαζί εναντίον ενός κοινού προβλήματος το οποίο λέγεται ευρωκρίση. Είναι καιρός στην Ευρώπη να καταφέρουμε να μιλάμε ως ένας λαός, όπως οι Αμερικανοί – να μιλάμε ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας. Είναι αναγκαίο να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που λένε ‘αυτοί οι Έλληνες’ ή ‘αυτοί οι Γερμανοί’», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για «λάθος» απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Είναι ένα θέμα να κάνεις μια δήλωση για έναν πολιτικό μιας χώρας και κάτι εντελώς διαφορετικό να υπαγορεύεις σε πολιτικό μιας άλλης χώρας ή να συμβουλεύεις για θέματα συνασπισμού. Θεωρώ ότι δεν έχω το ηθικό δικαίωμα να πω στους Γερμανούς τι κυβερνητικό συνασπισμό θα έπρεπε να κάνουν. Και δεν το θεωρώ σωστό για έναν γερμανό πολιτικό όχι μόνο να προτείνει αλλά και να υπαγορεύει».

Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν είναι νομικός και ότι η άποψη που εκφράζει είναι καθαρά προσωπική και όχι αυτή του Υπουργού. «Δεν πρόκειται για τα χρήματα, είναι ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ιδιαίτερα ιδιοφυές να λέγεται ότι έχει οριστικά διευθετηθεί. Ο μέσος Έλληνας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι», σημείωσε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διαχωρίσουμε το θέμα του χρέους από το ηθικό ζήτημα που πάει πίσω στην δεκαετία του ’40.

ΒαρουφάκηςπιστωτέςΧΡΕΗ