Το Μαξίμου ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ξανά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Αν όμως επικρατήσει ο βούρκος στην πολιτική ζωή θα αντέξει ο ίδιος και η χώρα για πέντε έξι μήνες ακόμα, την πόλωση, τις φημολογίες και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση;

Της εφημερίδας ActionPress

Η κυβέρνηση προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εκλογικό σώμα διατηρείται υψηλή, παρότι βρίσκεται στους τελευταίους μήνες της τετραετούς θητείας του. Η χώρα μας δεν τα πήγε άσχημα ούτε στην ενεργειακή ούτε στην πληθωριστική κρίση. Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά. Κάτι που δεν είναι μετρήσιμο και αγγίζει τις δημοκρατικές ευαισθησίες πολλών πολιτών, διαφορετικών κομματικών αποχρώσεων. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 οπτικοποίησε το πρόβλημα.

Η ζημιά έγινε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με τον τρόπο του ότι το θέμα των παρακολουθήσεων έχει στριμώξει για τα καλά την κυβέρνηση. Όσο και αν οι αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν δεν συνοδεύονταν από αποδείξεις, όσο και αν η συγκεκριμένη λίστα ήταν ακατανόητη -γιατί δεν έχει λογική να παρακολουθείται αδιακρίτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Τζένη Μπαλατσινού, ως σύζυγος Κικίλια, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με την πρώην κυρία Πατούλη- η ζημιά έγινε.

Ο εκδότης της εφημερίδας Documento δήλωσε ότι έχει αποδείξεις στα χέρια του, μηνύματα sms και ηχητικά αρχεία και όλοι περιμένουν τις προσεχείς ημέρες να δουν πως θα συνεχιστεί το ξετύλιγμα του κουβαριού. Άλλο είναι να υπάρχουν αποδείξεις και άλλο να μην υπάρχουν. Και αυτό είναι κομβικό. Σε κάθε περίπτωση ένα απρόσμενο πέναλτι που δόθηκε στην παράταση του αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να δώσει συνέντευξη προκειμένου να βάλει ο ίδιος τα πράγματα στη θέση τους με τον τρόπο που εκείνος πίστευε. Τα έβαλε; Θα δείξει. Ένα πράγμα πάντως ήταν ξεκάθαρο. Ότι δεν πρόκειται να υποκύψει εύκολα στις πιέσεις και στις πιθανές απόπειρες εκβιασμού.

Η εμπειρία από τον τρόπο που διοίκησε τη Νέα Δημοκρατία προτού γίνει πρωθυπουργός δείχνει ότι όσο πάνε κάποιοι να τον στριμώξουν, τόσο στυλώνει τα πόδια. Είναι δύσκολο να πιέσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη να πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές του. Τότε, όμως, είχε το κόμμα με το μέρος του. Η προοπτική της εξουσίας ένωνε στο πλευρό του περισσότερους από όσους απωθούσαν οι μέθοδοί του.

Στην τωρινή συγκυρία, έχει να διαχειριστεί μια ξεκούρδιστη κυβέρνηση, με τους αρμούς του επιτελικού κράτους να έχουν χαλαρώσει και με τους εμπειρότερους υπουργούς να αντιλαμβάνονται τη δυσαρέσκεια που εκπορεύεται από τη βάση του κόμματος και από την κοινωνία. Οι παρακολουθήσεις ενοχλούν τους πολίτες. Μπορεί να μην αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καθημερινότητα τους, αλλά η συνταγή που έφερε με επιτυχία τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου κάπου έχει χαλάσει. Παρά τις προσδοκίες του πρωθυπουργικού επιτελείου το θέμα δεν μπήκε κάτω από το χαλί. Και πολλοί διερωτώνται, αν πράγματι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, ποιοι μπορεί να τα έχουν στα χέρια τους και σε ποιόν χρόνο θα τα χρησιμοποιήσουν.

Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ξανά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Αν όμως επικρατήσει ο βούρκος στην πολιτική ζωή θα αντέξει ο ίδιος και η χώρα για πέντε έξι μήνες ακόμα, την πόλωση, τις φημολογίες και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση; Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για επίσπευση του χρόνου των εκλογών, αλλά είναι φυσικό και εκείνος να θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και να μην δώσει την εντύπωση ότι σύρεται σε αποφάσεις που δεν επιθυμεί. Αλλά ακόμα και αν επιβάλλει τελικά τη δική του ατζέντα, ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει μια αποκάλυψη λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και τινάξει τον σχεδιασμό του στον αέρα;

Ποιος θα πληρώσει τη… νύφη

Όταν ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, το τελευταίο που φανταζόταν ήταν ότι δύο στενοί και έμπιστοι συνεργάτες του θα τον έφερναν σε τόσο δύσκολη θέση. Και επειδή – όπως είναι προφανές από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης –  η αλήθεια δεν μπορεί να ειπωθεί (κι αυτό όχι επειδή βάζει εμπόδια το απόρρητο), επείγει να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Ιδίως γιατί η σκιά αυτής της υπόθεσης φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες, προκαλώντας και εκεί εντάσεις, και στη συνέχεια εκτελωνίζεται ξανά στο εσωτερικό της χώρας. Η αποπομπή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η πλειονότητα της κοινής γνώμης δεν έχει πειστεί ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι γινόταν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ το εκμεταλλεύεται και επιχειρεί να συνδέσει τη δραστηριότητα της ΕΥΠ με εταιρείες που ενδεχομένως διακινούν κακόβουλα λογισμικά παρακολουθήσεων. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό η ευθύνη να μετατεθεί σε συγκεκριμένους ιδιώτες, οι οποίοι εμπορεύονται τέτοια λογισμικά ή ακόμα και σε στελέχη της ΕΥΠ.

Προς το παρόν, το μπαλάκι έχει πεταχτεί προς την πλευρά της Δικαιοσύνης. Ουδείς όμως στοιχηματίζει ότι θα καταφέρει, με τους συνήθεις βραδείς ρυθμούς της να ρίξει φως και μάλιστα άπλετο, σε μια τόσο σκοτεινή υπόθεση μέχρι τις εκλογές.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και παράκεντρα και θεσμικό φρένο στην εμπορία κακόβουλων λογισμικών

Η άμυνα της κυβέρνησης μέχρι αυτή την ώρα οικοδομείται πάνω σε ένα τρίπτυχο:

  1. Οτι δεν μπορεί να απευθύνονται τόσο βαριές κατηγορίες (ότι δηλαδή καθοδηγούσε ένα εγκληματικό κέντρο) προσωπικά στον πρωθυπουργό χωρίς καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.
  2. Οτι τεχνηέντως επιχειρείται να συνδεθεί η ΕΥΠ με το Predator και άλλα παράκεντρα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πίσω από την προσπάθεια ενοχοποίησης του, μέσω συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης, κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας.
  3. Οτι σύντομα η Ελλάδα θα διαθέτει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα απαγορεύει την εμπορία και χρήση των κακόβουλων λογισμικών και θα θέτει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για την ΕΥΠ όσο και για τις νόμιμες επισυνδέσεις στα κινητά τηλέφωνα πολιτικών προσώπων. «Ελπίζω ότι θα είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα απαγορεύσουμε όλα τα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg.

Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει γρήγορα τη συζήτηση στην επόμενη μέρα καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διατύπωση θέσεων για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα καταθέσει. Μάλιστα δεν αποκλείει την επαναφορά δυνατότητας εκ των υστέρων ενημέρωσης του παρακολουθουμένου, όπως ζητεί η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν κατευναστικά -μπορεί και όχι- γιατί δεν έχουν ακόμα δοθεί απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρακολούθησης και αυτό παραμένει μια ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση.

Αποδιοπομπαίος τράγοςΜαξίμουπαρακολουθήσεις