Ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα για την επίτευξη κάποιου είδους προόδου, κυρίως υπό την έννοια της επίτευξης μιας πολιτικής προόδου στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, αποκτά η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, κάτι που ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά πληροφορίες, θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να πετύχει κάποιου είδους πολιτικό concensus που θα ανοίγει το δρόμο σε χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα και η οποία, κατά κοινή ομολογία, έχει οδηγήσει σε πλήρες «πάγωμα» την πραγματική οικονομία.
Το «σφίξιμο» δεν μοιάζουν ικανές να χαλαρώσουν οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, ούτε οι καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Ρωμανιά ότι τα ταμεία «έχουν να πληρώνουν» μέχρι το 2017, ούτε οι διαψεύσεις του Υπουργού κ. Σταθάκη ότι δεν υπάρχει θέμα «παγώματος» κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για «τεχνικούς λόγους».
Αρχής γενομένης από την Δευτέρα, η εβδομάδα αυτή εμπεριέχει σειρά σημαντικών εξελίξεων πριν την Σύνοδο της Πέμπτης. Την Τρίτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για «να συζητήσει διάφορα θέματα», μεταξύ των οποίων εκτιμάται περίοπτη θέση θα έχει και η Ελλάδα, και κυρίως το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων κάτι που, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους και διαρροές στο Euroinsight, η κ. Μέρκελ εξετάζει, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις Σόιμπλε, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και στην ανάγκη να μην αφεθεί η Ελλάδα έρμαιο στην ρωσική γοητεία και στην περιρρέουσα αστάθεια στα Βαλκάνια.
Την ίδια μέρα φθάνει στην Αθήνα η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά πιθανότατα και τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Στο επίκεντρο της συνάντησης, προφανώς, θα βρεθεί το ζήτημα της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος εντός Ευρωζώνης με την Αθήνα να προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως κομβικού παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η άφιξη της Νούλαντ δεν είναι άσχετη με την τηλεφωνική συνομιλία που φέρεται να είχε την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Κυριακάτικο Βήμα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με την σύμβουλο για θέματα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Κάρολαϊν Άτκινσον. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της κ. Άτκινσον, η οποία φέρεται να συνομίλησε με τον κ. Δραγασάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να του εξέφρασε την άποψη ότι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης «είναι μονόδρομος».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το «μήνυμα» αυτό της Ουάσινγκτον απευθύνεται στην Αθήνα αλλά όχι μόνο. Απευθύνεται και στους δανειστές και κυρίως στο Βερολίνο. Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή και να ασκεί πιέσεις αλλά σε χαμηλούς τόνους, θέλοντας να αποφύγει κάποια κίνηση που θα πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αθήνα.
Την Παρασκευή, επίσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία και με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στενό συνεργάτη του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προορίζεται για το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας. Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν έχει γίνει γνωστό αλλά προφανώς θα σχετίζεται και με την άλλη συνάντηση «σταθμό» εντός της εβδομάδας, πριν από την Σύνοδο της Πέμπτης, δηλαδή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη, κατά την οποία αν η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας ζητήσει έκτακτη βοήθεια, με βάση τον κανονισμό, το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.
Προς το παρόν, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι προφανώς υπάρχει χρηματοδοτική ασφυξία την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Επιπλέον, ως «σήμα» προς τους εταίρους για «υποχωρήσεις» που θα μπορούσαν, κατά την συμβουλή της κ. Άτκινσον, να οδηγήσουν σε συμβιβασμό, εξέλαβαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές, τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη περί «ετοιμότητας καθυστέρησης προεκλογικών δεσμεύσεων προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων». Έχει ενδιαφέρον ότι η δήλωση του κ. Βαρουφάκη, παρά το ότι προκάλεσε αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαψεύστηκε επισήμως από κανέναν ενώ σε μια προσπάθεια να αντικρούσει κάθε φήμη περί «δυσμένειας» και «παραγκωνισμού» του κ. Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, την Κυριακή το μεσημέρι.
Το αν τα «συμβιβαστικά αυτά μηνύματα», καθώς και οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις περί αποφασιστικότητας προώθησης των μεταρρυθμιστικών προτάσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα «μαλακώσουν» καταρχήν το Βερολίνο και κατ’ επέκταση τους στενούς του συμμάχους, διευκολύνοντας την επίτευξη μιας καταρχήν πολιτικής αποκλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία, μένει ν’ αποδειχτεί εντός ολίγων 24ωρων.