Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέστη σε εκδήλωση στο Επταχώρι Καστοριάς, προς τιμήν του Συνταγματάρχη Δαβάκη.
«Μας εμπνέει και μας οδηγεί στο καθήκον ώστε να μην λησμονούμε το παράδειγμα των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα το 1940» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.
«Δεν αναπνέουμε μόνο τον καθαρό αέρα της Πίνδου, αναπνέουμε και την ιστορία που έχει η περιοχή», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «οι εισπνοές αυτές είναι αναζωογονητικές τουλάχιστον για μένα που έρχομαι για πρώτη φορά».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορές στα ζητήματα του εξοπλισμού λέγοντας ότι «παίρνουμε όπλα με δυσβάσταχτο κόστος αλλά με ανυπολόγιστο όφελος, ώστε να μην παίρνει κανείς αποφάσεις εναντίον μας, πάρα να μιλάει ή να μένει στις ρητορικές αγριάδες και μόνο».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία, εφιστώντας ετοιμότητα και προσοχή. «Ο κόσμος εξελίσσεται κατά τρόπο επικίνδυνο, δεν πιστεύαμε πολλοί από εμάς ότι εν έτι 2022 θα είχε ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος κινδυνεύει να συμπαρασύρει στην δίνη του όλη την περιοχή και ακόμη περισσότερο». Τα παραπάνω χαρακτήρισε ως υπαρκτά σενάρια εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία «να μην προκύψουν και να εκτονωθεί γρήγορα η κατάσταση».
«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «και όχι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις ή ο στρατός, αλλά όλοι μας πρέπει είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, όχι κατά ανάγκη πολέμους αλλά κρίσεις όπως η οικονομική και η ακρίβεια και η κλιματική αλλαγή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα από το να έχεις υψηλό φρόνημα» κατέληξε.
Ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασίδης, που οργάνωσε την επετειακή εκδήλωση τόνισε ότι «αποτελεί τιμή για την περιοχή και την ιστορική μνήμη η παρουσία της Στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο ιστορικό Επταχώρι όπου τραυματίστηκε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε το μουσείο Φωτογραφίας και το μνημείο στην Ζούζουλη, όπου την δεύτερη μέρα του πολέμου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.