Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Σολτς και Μητσοτάκη - Σόλτς: Ήρθα σε μια νέα Ελλάδα - Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς.

Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

Είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας
«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος ξεναγήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου

Κυριάκος Μητσοτάκης

,Σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά πλέον
Η Ελλάδα είναι εκτός εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα 3 τελευταία χρόνια έχουν εκτιναχθεί επενδύσεις εξαγωγές, μειώνεται το δημόσιο χρέος, η ανεργία
Και όλα αυτά την ώρα που πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή κρίση, στην πανδημία και στις προκλήσεις των γειτόνων μας.
Στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Θωρακίζοντας την άμυνα και τις συμμαχίες της
Πλέον η Ελλάδα συζητά μακριά από ρόλους πιστωτή και δανειζόμενου Οσο για τις διμερείς μας σχέσεις
η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδας
στον τουρισμό
Στο πεδίο της Αμυνας έχουμε την κυκλική ανταλλαγή
Η συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα
Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση
Τα κενά μεταξύ μας είναι για να κλείνουν
Παραμένει ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων
Οι απόψεις μας πλέον με την Γερμανία είναι ταυτόσημες και το διαπιστώσαμε εμ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας
Διπλή η ευρωπαϊκή αντίδραση. Να στηρίξουμε τον αμυνόμενο και να ακυρώσουμε το σχεδιασμό της Μόσχας για αστάθεια στη Δύση με μοχλό πίεσης την ενέργεια
Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο
Ολοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις
Η Ελλάδα θα φρουρεί τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές στο Αιγαίο
Η θέση μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας
Ολαφ Σολτς

Μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι στην Αθήνα
Σήμερα είμαστε στενοί εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ
Με χαροποίησε και με εντυπωσίασε η επίσκεψη στην Ακρόπολη
Η δημοκρατία έχει εδώ την πρώτη εκδήλωση στην πράξη. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης
Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές
Είμαι ευτυχής για τη στενή συνεργασία
Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να σταματήσει αυτών τον πόλεμο
Μπορούμε να εξοπλίσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία
Η ενεργειακή κρίση είναι εξαιτίας του πολέμου
Θέλουμε να συμβάλουμε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών
Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει εξαιρετικά προγράμματα
Στη βάση του διαλόγου και τους διεθνούς δικαίου να κλείσουν τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας

Ερώτηση από ΕΡΤ
Για τουρκικές προκλήσεις και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου

Σολτς: Το είπα και το επαναλαμβάνω για τις τουρκικές προκλήσεις

Ξεκάθαρη θέση Γερμανίδας ΥΠΕΞ υπέρ Ελλάδας. Η δική σας;
Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα τοποθετηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας
Για αποζημιώσεις

Σολτς: Δώσαμε τα τεθωρακισμένα και ποτέ δεν ρωτάμε τι θα κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι αξιοσέβαστος και αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Μητσοτάκης: Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την πολύ καθαρή στάση του κ.Σολτς για την τοποθέτηση του ότι δεν νοείται η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από μέλος του ΝΑΤΟ. Η επίλυση θα είναι προς όφελος και δύο λαών.
Για το ζήτημα των τεθωρακισμένων. Είναι δικό μας θέμα η διάταξη των τεθωρακισμένων, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα κατευθυνθούν στο Εβρο γιατί εκεί θα είναι πιο χρήσιμα

Το ότι δεν έχουν βρει ακόμα λύση στο θέμα των αποζημιώσεων δεν επισκιάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

Μητσοτάκης: Κάναμε σημαντική πρόοδο. Ολοι αναγνωρίζουμε πως για να υπάρχει μία ευρωπαϊκή λύση, πρέπει να ακουστούν όλα τα μέλη. Εκτός από τις τιμές είναι και η αποθήκευση.

Σολτς: Πράγματι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ειδικά οι υπουργοί Ενέργειας. Να αντιμετωπίσουμε το θέμα του σπεκουλαρίσματος των τιμών. πρότυπο η Ελλάδα με αυτά που καταφέρνει με το LNG και τις αποθηκεύσεις αερίου.
Η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη μόνο για το δικό της εφοδιασμό.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πριν λίγο βρέθηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον σύντομο διόλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.

Λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξενάγησε τον κ. Σολτς στην Ακρόπολη ενώ στις 12 το μεσημέρι οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξή τύπου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα αποτελεί για την Αθήνα, αλλά και για το Βερολίνο, την επισφράγιση της προσπάθειας για μια νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η επίσκεψη Σολτς είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, και είναι η δεύτερη στη χώρα μας για τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίοςτον Ιούνιο είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε δώσει το παρών στο δείπνο της Διαβαλκανικής Συνόδου που είχε φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Φωτογραφία: William Faithful
Φωτογραφία: William Faithful

Ο κ. Μητσοτάκης είχε το πρώτο του τετ-α-τετ με τον κ. Σολτς στο τέλος Μαΐου στις Βρυξέλλες, ενώ οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι έχουν καλή χημεία, καθώς συνομιλούν με άνεση κατ’ ίδιαν σε αρκετές Συνόδους Κορυφής. Μάλιστα, σε λίγες μέρες, την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σολτς που έφτασε την Τετάρτη στην Αθήνα απευθείας από το Παρίσι και μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται στη χώρα μας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, κατά την οποία συντελούνται τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη συνυπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ατζέντα της κατ’ ίδιαν συνάντησης των δύο ηγετών θα περιλαμβάνει διμερείς σχέσεις και οικονομική συνεργασία, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων.

Ξεχωριστή ενότητα της συζήτησης, βεβαίως, θα αποτελέσουν η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μέρους της γείτονος. Στην Αθήνα παρατηρούν με ενδιαφέρον ότι η γερμανική ρητορική επί του θέμα έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, με καθαρές θέσεις και για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά και για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η αλλαγή γερμανικού τόνου, άλλωστε, έχει χτυπήσει καμπανάκια και στην Άγκυρα.

Παράλληλα, μένει να φανεί αν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς θα συζητήσουν και την πιθανότητα σύσφιγξης των ελληνογερμανικών σχέσεων και στον αμυντικό τομέα και ειδικά με έμφαση τον Στρατό Ξηράς. Σκέψεις υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και συζητήσεις, όπως το ενδεχόμενο για μια επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα για την κατασκευή και συντήρηση αρμάτων μάχης και λοιπών τεθωρακισμένων.

Στα της ενεργειακής κρίσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια μάλλον όχι και τόσο εύκολη συζήτηση, με δεδομένες τις αντιθέσεις Αθήνας-Βερολίνου. Πριν από λίγες ημέρες, σημειωτέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη Σύνοδο γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι Γερμανοί ακόμα δεν έχουν υπερβεί πλήρως τις επιφυλάξεις τους ότι μια παρέμβαση στις τιμές με ένα ανώτατο όριο δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. και, κατά συνέπεια, της χώρας τους.