«Κανονικά και για πολλές ημέρες» διεμήνυαν πηγές από τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν οι «επί τόπου» έλεγχοι των τεχνικών συμβούλων των πιστωτών που έφτασαν την Πέμπτη στην Αθήνα, λίγες μόλις ώρες μετά την διαρροή κυβερνητικών κύκλων από την Αθήνα ότι τους παραδόθηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν και πιθανώς ν’ αναχωρούσαν ακόμη και εντός της Παρασκευής. Όπως τελικά προκύπτει, τουλάχιστον από τις πηγές εκ του εξωτερικού, οι τεχνικοί σύμβουλοι που είχαν φτάσει στην Αθήνα με κύριο μέλημά τους την συλλογική και διασταύρωση στοιχείων ως προς το δημοσιονομικό τομέα και το θέμα του προϋπολογισμού, θα παραμείνουν «και την άλλη εβδομάδα» και θα συνεχίσουν την εργασία τους επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε «διαρθρωτικά θέματα».
Η συγκεκριμένη ομάδα τεχνικών συμβούλων συλλέγει στοιχεία για το ΑΕΠ, τα έσοδα και τις δαπάνες του 2014 και του 2015. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία που συλλέγουν είναι αυτά που οι πιστωτές θα χρησιμοποιήσουν στις συζητήσεις στο Brussels Group όσον αφορά στην δημοσιονομική πορεία της χώρας, στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα συγκεντρώσει, και βέβαια στο γνωστό θέμα που επιμόνως έθεταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό του δημοσιονομικού κενού για το 2015.
Σε νέα ερώτηση προς κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών το «αναχωρούν σήμερα το βράδυ» τροποποιήθηκε ελαφρά. «Αν έχουν τελειώσει τη δουλειά τους σήμερα το βράδυ θα φύγουν, αλλιώς θα φύγουν αύριο» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση «θα φύγουν όταν τελειώσουν τη δουλειά». Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, την Δευτέρα αναμένεται μία ακόμη ομάδα τεχνικών συμβούλων, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Προς το παρόν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι επαφές των τεχνικών συμβούλων γίνονται εκτός υπουργείων και υπηρεσιών. Έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο Hilton αλλά φαίνεται ότι συναντιούνται με τους Έλληνες ομολόγους τους και στο ξενοδοχείο Caravel. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει την όλη διαδικασία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κυρίως να καλλιεργήσει την εικόνα ότι πρόκειται για συνεργασία μεταξύ ομολόγων και όχι για «εφόδους» μέσα στα υπουργεία και στις ελληνικές υπηρεσίες, μια τακτική που είχε εντείνει το αίσθημα εξευτελισμού της ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, μοιάζει να αποδίδει.
Όσο συνεχίζονται οι επαφές των τεχνικών συμβούλων στην Αθήνα, οι οποίοι τροφοδοτούν με τα στοιχεία αυτά την διαπραγμάτευση που γίνεται στο Brussels Group, συνεχίζεται και η κατάσταση «αναμονής» όσον αφορά στο αν τελικά θα επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμστικές προτάσεις και ως προς το τι θα σημάνει αυτό για την χρηματοδοτική ασφυξία που βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Στάση «αναμονής» θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκφράζει και η απόφαση της Standard and Poor’s να διατηρήσει τελικά την αξιολόγηση Β-/Β για το ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας πάντως το creditwatch negative. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν αβεβαιότητες για το αν η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια χρηματοδοτική συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της.
Πιο βέβαιος εμφανίστηκε, πάντως, για άλλη μια φορά, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Κόμο, δήλωσε ότι μέχρι τις 12 Απριλίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές και ότι θα «βρεθεί» τελικά η «ευελιξία» για να στηριχθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Αθήνα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της και ότι επιδιώκει μια συμφωνία που θα θέσει τις βάσεις της ανάπτυξης. Έριξε, βέβαια, και την «βόμβα» ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «έτοιμη» να «καθυστερήσει» την υλοποίηση προεκλογικών της δεσμεύσεων προκειμένου να πετύχει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους δανειστές. Σίγουρα, η δήλωση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο γύρο «εσωτερικών αναταράξεων» στους κυβερνητικούς εταίρους και εντός ΣΥΡΙΖΑ, που το Μαξίμου θα πρέπει να «κατευνάσει».