Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ανήμερα της συμπλήρωσης 48 ετών από την ίδρυση του κόμματος, ήταν μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να περιγράψει τον τρόπο που θα κινηθεί το κόμμα και η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, αλλά και για τους βουλευτές να εκφράσουν παράπονα και προβληματισμούς τη στιγμή που έχει αρχίσει για τα καλά η μάχη του σταυρού και τα πρώτα τζαρτζαρίσματα μεταξύ των συνυποψήφιων.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσοντας μια σκληρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έθεσε εκ νέου το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης. Επειδή, όμως, η ουσιαστική αντιπαράθεση της κυβέρνησης είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και από αυτήν θα κριθεί το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως εκτιμά ο ίδιος, κάλεσε βουλευτές και υπουργούς να αναδείξουν το έργο της κυβέρνησης, χωρίς έχοντας ενσυναίσθηση αυτής της κατάστασης. «Πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο», ήταν η έμμεση βολή του για φάλτσα τα οποία έχει εντοπίσει στον δημόσιο λόγο ορισμένων και ζήτησε «την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».
Ο Πρωθυπουργός έθεσε το δίλλημα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ»
Βάζοντας απέναντι την αντιπολίτευση «του πιο χυδαίου, του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού» που πορεύεται «με καταστροφολογία και λαϊκισμό» και τον Αλέξη Τσίπρα που «πουλάει σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα», επαναδιατύπωσε το δίλλημα των εκλογών που επί της ουσίας είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ». Με κυρίαρχο πλεονέκτημα σε αυτή την αντιπαράθεση την διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων αυτής της τριετίας η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι εν μέσω αβεβαιότητας και ισχυρών προκλήσεων στην οικονομία και τα εθνικά θέματα το κυβερνών κόμμα έχει ισχυρό προβάδισμα για να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις που οδήγησαν στην εκλογική νίκη του 2019. Και η επιλογή θα είναι να αναθέσουν το «τιμόνι του εθνικού σκάφους σε ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός.
Δύσκολος με αναταράξεις ο φετινός χειμώνας
Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα έχει δυσκολίες και αναταράξεις που θα αυξήσουν την αγωνία των πολιτών. Στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν ως έναν υπαρκτό κίνδυνο την μετατροπή αυτής της ανασφάλειας σε τυφλή διαμαρτυρία με όχημα την δημαγωγία, κάτι που επισήμανε προς την κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Μητσοτάκης. Για αυτό ζήτησε να αναδεικνύονται τόσο οι εξωγενείς συνθήκες που δημιουργούν τα προβλήματα όσο και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει.
Ικανοποίηση από τις δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν φέρει ικανοποίηση καθώς αποτυπώνουν την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και την υπέρβαση του κάβου των παρακολουθήσεων, ωστόσο η μεγάλη αγωνία που υπάρχει είναι η αντιμετώπιση της χαλαρής ψήφου στην κάλπη της απλής αναλογικής και η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Με κυρίαρχο διακύβευμα την σταθερότητα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο». Μια πολυκομματική Βουλή που μπορεί να προκύψει από την χαλαρή ψήφο και η μεγάλη απόσταση από ένα ποσοστό γύρω στο 38% που μπορεί να δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα θα μπλέξει το πολιτικό παιχνίδι και θα δυσκολέψει την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί.
Μπορεί οι βουλευτές να επιχειρούν να μαντέψουν την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες και να μετρούν μέρες μέχρι την άνοιξη, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τους ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ακόμα δεν έχει κυκλώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο του. Άκουσε όμως προσεκτικά τις παρατηρήσεις που έγιναν από ορισμένους βουλευτές για την υπερπροβολή της οποίας τυγχάνουν κάποιοι υπουργοί και την χρήση της ιδιότητας τους για να κάνουν προεκλογικό αγώνα και παρότρυνε τους δεύτερους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αν επιθυμούν να κάνουν εκδηλώσεις για την προβολή του κυβερνητικού έργου να επιλέγουν διαφορετικές περιφέρειες από αυτές που πολιτεύονται.