Ενέργεια από την Ελλάδα ζητεί η Βόρεια Μακεδονία εν όψει χειμώνα

Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την Αθήνα. Οι πιθανές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο επίπεδο της ενέργειας υπολογίζονται ως βαρύτατες για την περίκλειστη Βόρεια Μακεδονία, ως εκ τούτου από την πλευρά των Σκοπίων βασικός στόχος είναι η πρόσβαση σε ενέργεια από την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει ζήτημα επάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη αποφασίσει να συμμετάσχει στο έργο του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αν και το ενδιαφέρον των Σκοπίων προσκρούει στο διπλωματικό παρασκήνιο με τις αντιδράσεις της Σόφιας.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

Πέρα, πάντως, από τα θέματα που προκαλεί η τρέχουσα κρίση, οι δύο ηγέτες και οι ομάδες που τους συνόδευαν κατά τις συνομιλίες τους, συζήτησαν για τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Μακεδονία που ενδιαφέρουν και ελληνικές εταιρείες. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον του ομίλου Mytilineos για την κατασκευή σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στα Σκόπια, αλλά και η προσφορά που έχει καταθέσει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός στρατηγικής σημασίας ενεργειακού έργου και συγκεκριμένα του υδροηλεκτρικού σταθμού αντλιοταμίευσης «Σεμπρέν» στον ποταμό Τσρνα Ρέκα.

Υποδεχόμενος τον κ. Κοβατσέφσκι, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε., με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί και την καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, επίσης, ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας». Ο κ. Κοβατσέφσκι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξη που έλαβε η χώρα του από την Ελλάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Σημείωσε επίσης πως, παρά την προετοιμασία της χώρας του για τον χειμώνα, «ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει, οι στενοί δεσμοί που διατηρούμε με την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τον εφοδιασμό πρώτων υλών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργειακές μας εγκαταστάσεις, να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023».

ΕΛΛΑΔΑενέργειαΣκόπια