Με φόντο τη ΔΕΘ και τον σκληρό χειμώνα η κυβέρνηση - Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις

Φυγή προς τα εμπρός από την υπόθεση των παρακολουθήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την μάχη της Παρασκευής στη Βουλή.

Χαμόγελα ανακούφισης στο Μαξίμου για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, αλλά και προβληματισμός για τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Στις 12 η συζήτηση στην Ολομέλεια για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.

Αλλαγή σελίδας ο στόχος της κυβέρνησης μετά τη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις -Τα μέτρα της ΔΕΘ στο επίκεντρο

Η έγκριση θεωρείται δεδομένη καθώς θα λάβει την στήριξη και των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ25 με την αντιπολίτευση να δημιουργεί ένα θεσμικό μπλοκ έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητώντας εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το Predator και την διερεύνηση πιθανών παρακολουθήσεων και άλλων πολιτικών προσώπων.

«Παρών» ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ θα ψηφίσει «Παρών» στη διαδικασία καθώς η πρόταση βάλει εναντίον της κυβέρνησης, δεν θα την καταψηφίσει. Θα επιμείνει, όμως, στο αίτημα για διεύρυνση της περιόδου που θα εξετάσει η επιτροπή ζητώντας να ξεκινά από το 2012, κάτι που απορρίπτουν εκ των προτέρων όλα τα άλλα κόμματα, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς αυτά να έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής από την πλειοψηφία.

Το κυβερνών κόμμα για να ξεπεράσει τον σκόπελο, θα επιχειρήσει την διεύρυνση της συζήτησης εντός της εξεταστικής επιτροπής καθώς διαθέτοντας την πλειοψηφία σε αυτήν θα καλέσει μάρτυρες και της περιόδου πριν το 2019 όπως τους Γιάννη Ρουμπάτη και Θόδωρο Δραβίλλα που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ τις περιόδους των συγκυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα.

Κυβέρνηση εναντίον σύσσωμης αντιπολίτευσης

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης το πολιτικό σύστημα με την κυβέρνηση να έχει για πρώτη φορά απέναντι της ενωμένη την αντιπολίτευση. Η επίθεση που δέχεται αφορά ένα θεσμικό ζήτημα -τομέας όπου μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ότι έχει πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και στο οποίο έχει παραδεχτεί το λάθος των χειρισμών της. Ωστόσο, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι η φθορά είναι «μικρή και διαχειρίσιμη και η ΝΔ υπερέχει καθαρά στην πρόθεση ψήφου», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ενώ καταγράφουν και το γεγονός ότι τα κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι «πολύ οριακά». Το γεγονός αυτό οδηγεί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακάμψει πολιτικά αν δεν προκύψουν νέα στοιχεία στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

«Αυτό που πραγματικά απασχολεί του πολίτες είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και να βγει η κοινωνία όρθια από τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Για αυτό παραπέμπουν στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει με έμφαση την ενέργεια, την ακρίβεια και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

ΔΕΘκυβέρνησηυποκλοπές