Στη Βουλή η μάχη για τις παρακολουθήσεις - Το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων

Ο κύβος ερρίφθη για την εκκίνηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τις υποκλοπές με ένα χρονοδιάγραμμα που θα εκτοξεύσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία θα κληθεί προς ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, προκειμένου να υπάρξει η γνώμη της Βουλής για την ανάληψη των καθηκόντων του με βάση και τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Δυο μέρες αργότερα δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή (26/8/2022) θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με αίτημα του στον Πρόεδρο της Βουλής και έγινε ασμένως αποδεκτή από την κυβέρνηση. Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης και θα λειτουργήσει ως προάγγελος για τη δεύτερη πράξη του «πολεμικού σκηνικού» που θα στηθεί την επόμενη Δευτέρα και πάλι στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί κατά βάση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται οι λόγοι της νόμιμης αποσύνδεσης των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και η ταυτόχρονη χρονικά επιχείρηση παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό πρέντατορ. Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο εκτιμά ότι την απόλυτη ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Στην συνεδρίαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη στην ΕΥΠ, καθώς “δεν αποτελεί διακομματική επιλογή, αλλά επιλογή Μητσοτάκη”.

Η ΝΔ παρότι δεν καταθέτει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής επιμένει στην χρονική διεύρυνση της έρευνας, προκειμένου να αντληθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ΕΥΠ, θεωρώντας μάλιστα ότι η πρόταση της βρίσκει υποστηρικτές και σε μικρότερα κόμματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την Διάσκεψη των Προέδρων ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας επεσήμανε ότι η ΝΔ θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη συζήτηση στην Ολομέλεια, επικαλούμενος και τις προτάσεις άλλων κομμάτων, όπως του ΚΚΕ για την έρευνα των δικών του καταγγελιών για την συνακρόαση του τηλεφωνικού του κέντρου και μάλιστα από το 2015 αλλά και την πρόταση της Ελληνικής Λύσης που αφορά υπόθεση υποκλοπών 17 βουλευτών το 2016. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα θέσει το θέμα της διεύρυνσης στην συζήτηση της Δευτέρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην δική του πρόταση περί κλειστού χρονικού ορίζοντα εξέτασης δεν θα την ψηφίσει. Χρειάζονται 120 θετικές ψήφοι για να εγκριθεί από την Ολομέλεια η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και επομένως πλην του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνουν 108 ναι χρειάζεται η συνδρομή και άλλων κομμάτων για να δρομολογηθεί η συγκρότηση της επιτροπής.

Πάντως η πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων μετά τις θερινές διακοπές δεν ήταν καθόλου αναίμακτη αλλά ενδεικτική των υψηλών τόνων που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκε μαζί του κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης παρακολούθησης των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε κοινοβουλευτικά.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι θα έπρεπε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την κλήση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να τεθούν επι τάπητος όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και μετά να ακολουθήσει η πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών. «Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη» τόνισε σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την επόμενη εβδομάδα τέλος, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημερομηνία, θα συνέλθει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την κλήση των προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη χωρίς ακόμη να είναι σαφή ποια πρόσωπα θα κληθούν από όσα έχουν ζητήσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το σίγουρο είναι πάντως πως και η ΝΔ θα ζητήσει να παραστούν και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Βουλήπαρακολουθήσεις