Πολιτική τρικυμία μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέων - Ομόθυμα η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει το Μαξίμου

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.

Στην περίπτωση της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του ΓΓ του πρωθυπουργού κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» και υπογράμμισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator (σ.σ. που βρέθηκε στο επίκεντρο της μηνυτήριας αναφοράς Ανδρουλάκη) με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

«Ο κ. Δημητριάδης», όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κ.Δημητριάδη, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτηση του. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση». Παράλληλα σημείωναν πως «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, μέχρι τώρα πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Στο άκουσμα των παραιτήσεων Δημητριάδη και Κοντολέων ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνιζαν πως «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.
Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή των υποκλοπών, τόνιζε πως ο κ. Μητσοτάκης, θα λογοδοτήσει και ότι το καθεστώς του θα πέσει με πάταγο.

«Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων. Το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κος Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών.Τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του. Το δεξί του χέρι, ανιψιό του και ΓΓ Πρωθυπουργού, κο Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κο Κοντολέων, για τον οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δε πληρούσε τα κριτήρια του νόμου.Οι παραιτήσεις και των δύο ωστόσο, αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα.Όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε «κλίμα τοξικότητας», δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές. Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κο Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι.Όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους  και ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του.Τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να πέσει άπλετο φως στην απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη

Στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως εμμένουν από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρώτη τους αντίδραση μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη από το Μαξίμου και Κοντολέοντος από την ΕΥΠ. O Nίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην Κρήτη και στις 17:00 αναμένεται να κάνει On camera δήλωση για την υπόθεση ενώ αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον Real FM o Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ως ντροπιαστική για την λειτουργία της Δημοκρατίας την διαχείριση της κυβέρνησης και την συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της απόπειρας παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη με το σύστημα Predator.

«Δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά. Σήμερα παραιτήθηκαν ο ΓΓ του Πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο Διοικητής της ΕΥΠ με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας. Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις. Τί θα πει η Κυβέρνηση; Τί θα πει ο Πρωθυπουργός; Τί θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες; Εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού» .

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις του ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ, σημείωσε: «Οι παραιτήσεις αυτές είναι βαλβίδα αποσυμπίεσης. Δεν μας αφορά η μεθόδευση και η συστηματική εκμετάλλευση των παραιτήσεων την οποία είναι βέβαιο ότι θα κάνει η Κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Εμείς επιμένουμε στη θεσμική γραμμή που έχουμε από την αρχή χαράξει. Η δικαστική διερεύνηση είναι για εμάς προτεραιότητα. Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική δικαιοσύνη αμερόληπτη, ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της εις βάθος και εις ύψος. Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πάρουμε απαντήσεις σε κάθε μας ερώτημα. Δεν είναι ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα διαφάνειας. Να μην επικρατήσει το σκοτάδι όσο και εάν θέλουν κάποιοι και επιτέλους να πέσει ξανά φως πάνω από την πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη «νοσηρή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

 

κυβέρνησηΜαξίμουυποκλοπές