Για στημένη ιστορία έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνοντας την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. «Δεν έχω κάνει απολύτως καμία νόθευση. Είναι στημένη ιστορία. Δεν ξέρω από ποιον» τόνισε ο πρώην Υπουργός και σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσα να διανοηθώ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν το έκανα».
Ο ίδιος επιτέθηκε στον κ. Ευ. Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όταν ξέσπασε ο θόρυβος «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σκαστές διαφθοράς, ο πρόεδρος έβγαινε και υπερασπιζόταν». Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος κατέστησε σαφές στον κατηγορούμενο τι δικαιούται -μεταξύ άλλων να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, ακόμη και να μην απολογηθεί-, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άρνησή του δεν μπορεί να ερμηνευθεί σε βάρος του.
«Θα απολογηθώ, κ. πρόεδρε, και θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Έρχομαι στα πραγματικά περιστατικά».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του τόνισε τα εξής:
«Εγώ το ζήτησα το υλικό και ήθελα να αξιοποιηθεί».
«Είχα ήσυχη τη συνείδησή μου ότι είχα δώσει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη μισή λίστα»(με ποσά που ισούνται με τη μισή λίστα).
«Έδωσα το usb στον υπηρεσιακά αρμόδιο, τον κ. Διώτη, και όχι στον υπουργό που με διαδέχθηκε, τον κ. Ευ. Βενιζέλο».
«Δεν έλαβα ουδέποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τη λίστα».
«Η πρώτη και η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του ήταν όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος».
«Την περίοδο της κατάθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο θόρυβος είχε ενταθεί. Η διαφορά είναι ότι εγώ πλέον είμαι σπίτι μου και ο κ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στηρίζει τρικομματική κυβέρνηση».
«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει, όταν σκάει το θέμα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι δυνατόν να μου έχει στήσει αυτή την ιστορία».
«Την περίοδο της προανακριτικής, το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά. Το ίδιο βράδυ με διέγραψε, όταν σε άλλες περιπτώσεις ο πρόεδρος υπερασπιζόταν σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς».
“Οι συγγενείς μου διεσύρθησαν απολύτως. Δεν είχα καμία απολύτως επαφή μαζί τους για τέτοιες υποθέσεις. Όταν ξέσπασε ο θόρυβος, πήρα τηλέφωνο την εξαδέλφη μου Ελένη, της λέω “τι είναι αυτό;” “Δεν έχω ιδέα” μου απάντησε. Ακολούθησαν οι χειρότερες ημέρες της ζωής μου».
“Ανακάλυψα ότι αυτό που βολεύει είναι να πάει μια ολόκληρη ιστορία πάνω μου”
“Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα”.
Αναφερόμενος σχετικά με το πώς ήρθε η λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του υποστήριξε ότι: «Ήταν στα τέλη της άνοιξης, πιθανώς τον Μάιο, όταν με επισκέφθηκε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας. Η χώρα δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις, μόλις είχε υπογράφει το πρώτο μνημόνιο. Με ενημέρωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της στοιχεία για φορολογούμενους διαφόρων εθνικοτήτων. Ο γάλλος ομόλογός του τού είχε πει ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και του συνέστησε απευθείας επαφή. Στο περιθώριο ενός Eurogroup πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ, γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, της μεταφέρω τη συζήτηση, αλλά εκείνη επιφυλάσσεται. Επανήλθε στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούλιο, και μου λέει ότι θα μου τα δώσει, πλην όμως είναι παράνομα, κλεμμένα, και η χρήση πρέπει να είναι εμπιστευτική».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς ήλθε η λίστα στην Ελλάδα, με τη βοήθεια του κ. Ηλία Πλασκοβίτη, Γενικού Γραμματέα τότε στο Υπουργείο Οικονομικών, και ενώ συνεργάτης του τον είχε ενημερώσει ότι «έχει έλθει κάποιος να μας πουλήσει μια λίστα», κάτι που είδε αργότερα και σε δημοσίευση στον Τύπο.
Ο πρώην Υπουργός περιέγραψε πώς συνεννοήθηκε με τον πρέσβη στο Παρίσι και πώς μερικές εβδομάδες αργότερα έφθασε το cd στα χέρια του. Το cd δεν είχε κανένα διακριτικό και συνοδευόταν από έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχουν πουθενά λέξεις όπως «Ελβετία», «έλληνες καταθέτες», πολλώ δε μάλλον «Φαλτσιάνι».
«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει. Ανοίγω στην τύχη μερικά από αυτά. Στοχευμένη αναζήτηση δεν έχω κάνει. Το κλείνω, το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω την αλλαγή μέρα για Eurogroup» σημείωσε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κατηγορούμενος έδωσε τεράστια βαρύτητα στους ενδοιασμούς που είχε, αφού τα στοιχεία έπρεπε να κρατηθούν εμπιστευτικά. «Δεν ήθελα να μας δημιουργηθεί πρόβλημα με τη χώρα που μας στηρίζει στο Eurogroup, δεν θέλω να την προδώσω. Από την άλλη, η φοροδιαφυγή έχει ανεβεί πολύ στην ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επίκειται σύμβαση με την Ελβετία για το ίδιο ζήτημα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για την Ελβετία το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης. Γνωρίζω επίσης ότι το ΣΔΟΕ έχει εξαιρετική δυσκολία να κάνει στοχευμένη, περίπλοκη έρευνα. Έχω ένα Σώμα με τεράστιες παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Αν το υλικό δοθεί στο ΣΔΟΕ, ξέρω ότι αν θα δω τίτλους την επόμενη για τη λίστα… πάει περίπατο η συμφωνία με τη Λαγκάρντ και την Ελβετία».