Η κίνηση του Ισραήλ να δεσμεύσει με άδεια της Αθήνας δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, στέλνει σαφή μηνύματα υπέρ της χώρας μας, τα οποία έχουν πολλαπλούς αποδέκτες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι περιοχές δεσμεύτηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ.
Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.
Η συγκεκριμένη κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, αναμένονται δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον προορισμό του γεωτρύπανου.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, με NAVTEX, δέσμευσε περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα και με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX.
Δεδομένων των προκλήσεων, η Ελλάδα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του Oruc Reis.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.