Ο γερμανικός Τύπος για τις αποζημιώσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα με τις γερμανικές αποζημιώσεις απασχολεί ιδιαιτέρως τον Διεθνή Τύπο και ειδικότερα τον γερμανικό.

Σας παραθέτουμε ορισμένες εκ των απόψεων που δημοσιεύθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Βild

«O Τσίπρας λέει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει…». Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βουλή σχολιάζονται σε άρθρο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας, με την «Bild» να υπογραμμίζει τη δήλωση Τσίπρα ότι η Γερμανία «πρέπει να πληρώσει για ηθικούς λόγους». Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι η διαμάχη για το ελληνικό χρέος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας κλιμακώνεται, με την Αθήνα να οδηγείται σε χρεοκοπία. Η «Βild» αναφέρεται επίσης και στον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει το Βερολίνο. «Η Γερμανία, με βάση τα σημερινά δεδομένα», γράφει η εφημερίδα, «οφείλει στην κυβέρνηση των Αθηνών 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Spiegel

«Αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου: η Ελλάδα θέλει να δημεύσει γερμανικές περιουσίες»: το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει τη χθεσινή ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργό στη Βουλή. «Η Αθήνα ανεβάζει τους τόνους», γράφει το περιοδικό «Der Spiegel», κάνοντας ειδική αναφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου από το βήμα της Βουλής. Το περιοδικό κάνει επίσης λόγο για νέα αναζωπύρωση της έντασης στις ήδη τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά και τη δήλωση του Υπουργού, με την οποία αναφέρει πως είναι έτοιμος να υπογράψει την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου του 2000 για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Τέλος, το «Spiegel» αναφέρει ότι οι επόμενες κινήσεις, όπως αφήνει να εννοηθεί η Αθήνα, θα εξαρτηθούν από την συμφωνία για το χρέος.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Αν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θεωρεί ότι μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 “δημιουργήθηκαν οι νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για να επιλυθεί αυτό το θέμα”, τότε ζει στα σύννεφα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: από τότε επιλύθηκαν οριστικά όλα αυτά τα θέματα. Η συνθήκη δύο συν τέσσερις δεν έφερε τυχαία τον επίσημο τίτλο “οριστική ρύθμιση αναφορικά με τη Γερμανία”. Το αργότερο μέχρι τις διαπραγματεύσεις εκείνες έπρεπε να εγερθούν ενδεχόμενες αξιώσεις όλων των κρατών με τα οποία η Γερμανία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για το ούτως ή άλλως ανεπανόρθωτο άδικο και πλήρωσε γι αυτό”.

Die Welt

“H κυβέρνηση της Αθήνας αρνείται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Προτιμά να μεθά το λαό με τις φλογερές μπόμπες μιας αντιγερμανικής ρητορικής. Αν θέλει ας συνεχίσει να μαίνεται, να παίζει με τις σκέψεις να στείλει στη Γερμανία ισλαμιστές , να απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις και να κλείσει το ινστιτούτο Γκαίτε. Η απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να είναι μία: δεσμευτική σκληρότητα, ή διαφορετικά διατυπωμένο : Η Αθήνα δεν πρέπει να βγει νικήτρια”.

Lausitzer Rundschau

“Δέκα δις για εκπαιδευτικά projects, έργα υποδομής ή για βοήθεια σε νέες επιχειρήσεις. Να εστιάσουμε ίσως σε εκείνα τα χωριά και τις περιοχές όπου οι Γερμανοί έκαναν τις χειρότερες θηριωδίες. Εβδομήντα χρόνια μετά θα ήταν ένα ακόμα μήνυμα έμπρακτης αποζημίωσης. Δυστυχώς μια τέτοια λύση θα καταστεί δυνατή όταν ο Τσίπρας σταματήσει να δημιουργεί κακό κλίμα” .

Γερμανίαγερμανικές αποζημιώσειςΤύπος